x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Ce meserii şi ce calităţi vor conta în viitor 

Ce meserii şi ce calităţi vor conta în viitor 

de Maria Coman    |    31 Mar 2021   •   08:40
Ce meserii şi ce calităţi vor conta în viitor 

Toate statisticile spun că în următoarele decenii peste 60% dintre meseriile de acum vor dispărea. În schimb vor fi căutaţi oameni care să înțeleagă și să vină cu soluții pentru crizele climatice, controlul vremii, nanotehnologie, biotehnologie și inginerie genetică, waste management, managementul vieții online, businessuri în detoxifiere digitală. Sau, bineînţeles, joburi la care acum nici măcar nu ne gândim. 

Meseria de casier, de exemplu, e posibil să dispară în următorii ani, vedem deja şi în românia cum supermarketurile şi hipermarketurile implementează din ce în ce mai des casele automate şi există deja magazine complet automatizate. 

Probabil cea mai mare dezvoltare o vor avea locurile de muncă din domeniul sustenabilităţii. O analiză realizată de Euronews, dar şi apariţia unor noi specializări la universităţile europene ne arată că vor fi foarte căutaţi aşa numiţii Cultivatori Urbani.  Spaţiile verzi din oraşe vor deveni extrem de importante, iar fiecare loc va fi folosit în sensul acesta. Grădini suspendate, grădini de apartament, orice colţişor se va putea transforma într-o oază, iar specialiştii vor fi din ce în ce mai necesari. Grădinile interioare, fermele interioare sunt şi ele într-o continuă dezvoltare, grădinile de acoperiş, de asemenea. Ariile verzi urbane reprezintă o prioritate la nivelul Uniunii Europene, existând o strategie la nivel comunitar privind reţeaua ariilor naturale urbane. 

Cultivatorii care se vor ocupa de fermele de interior, de asemenea, vor fi cu siguranţă în atenţie. Populaţia planetei ar putea ajunge la 10 miliarde de persoane în următorii 30 de ani, ceea ce înseamnă că nevoia de hrană ar putea creşte cu până la 70 de procente.  Agricultura tradiţională nu va face faţă, aşa că fermele de interior, pe verticală, ar putea să reprezinte viitorul. Şi în magazinele noastre au apărut deja micile sere de microgreens, iar acestea vor ocupa din ce în ce mai mult spaţiu şi fizic şi în economia alimentaţiei noastre. Agricultura trebuie, de asemenea, să folosească mai puţină apă, ceea ce va fi posibil tot datorită fermelor de interior. În acest moment, o fermă de interior de doar câteva zeci de metri poate să asigure cam aceeaşi cantitate de produse ca una de exterior care ocupă câteva hectare. 

Coach-ul va fi de asemenea din ce în ce mai căutat, de la antrenamentele generale pentru succes la cele particulare, cum ar fi un coach sportiv. Ce este de fapt coaching-ul? O abordare modernă în dezvoltarea performanţelor personale şi de afaceri, a cărui eficacitate a devenit evidentă în ultimele decenii. În plan mondial, rata sa de creştere a fost depășită doar de cea a sectorului IT. Spre deosebire de coaching-ul din sport, un life coach nu trebuie să îți spună ce trebuie să faci. Un coach va explora anumite zone din viața ta și te va ajuta să identifici zonele în care dorești să acționezi pentru o schimbare sau îmbunătățire. El este acolo pentru a te ajuta să deblochezi resursele interne care te vor ajuta să faci singur pașii necesari, indiferent de situația în care te afli. Fie că îți cauți menirea, calea pentru a ajunge acolo, nu ai planul, îți lipsesc instrumentele, nu ai concentrare, ești blocat sau orice altă situație descrisă mai sus.

Genetica şi geneticienii reprezintă un alt domeniu cu o dezvoltare preconizată a fi spectaculoasă în viitorul apropiat. În Marea Britanie se estimează că până în 2030 în acest domeniu vor apărea cel puţin 20.000 de noi locuri de muncă. De altfel, specialiştii spun că  noua regină încoronată a ştiinţelor mileniului trei este, fără urmă de îndoială, genetica moleculară. Vedem deja evoluţii spectaculoase în cazul analizelor ce pot depista diverse boli, iar lucrurile cu siguranţă nu se vor opri aici. Şi asta nu doar în cazul geneticii umane. Agrigenomica, adică genetica din agricultură, reprezintă studiul genetic al culturilor și animalelor și al modului în care genele influențează dezvoltarea lor. Astfel, aplicarea genomicii în agricultură permite îmbunătățirea durabilității și a productivității în producția de animale și culturi.

 

Cele mai căutate abilităţi

 

Un studiu realizat de Institutul Viitorului vorbeşte despre abilitatea de a determina înțelesul profund sau semnificația subiectului exprimat, inteligența socială, despre competenţe interculturale, despre gândirea computaţională, care reprezintă  capacitatea de a traduce cantități vaste de informații în concepte abstracte și de a înțelege raționamente pe bază de date. Alfabetizarea media, colaborarea virtuală sau abilitatea de a reprezenta sarcinile și de a dezvolta procesul de lucru, astfel încât să se atingă rezultatele dorite sunt de asemenea considerate a fi extrem de importante.  Acestea sunt abilitățile necesare pentru un angajat al noului deceniu, identificate de cercetătorii din cadrul Institutului Viitorului. Asta nu înseamnă însă că aptitudinile clasice, cum sunt cele de comunicare sau organizare nu vor mai fi căutate. Iar pasiunea rămâne pe unul dintre locurile principale.

×