Termenul legal in care ne putem incheia polita de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si inundatii) este 5 august, nu 15 iulie, cum a comunicat la inceputul anului Ministerul Administratiei si Internelor. Neintelegerea s-a produs din cauza aprobarii cu intarziere a normelor de aplicare, dar si a interpretarii gresite a legii. Avand in vedere ca normele comune MAI – CSA au fost publicate in Monitorul Oficial la data de 6 mai 2011 si se mentioneaza ca intra in vigoare la 90 de zile de la publicare, rezulta ca obligativitatea devine efectiva dupa 6 august 2011.
La articolul 33, alineatul 1 se precizeaza: 'Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)', reiterand astfel perioada de un an in care populatia si firmele trebuie sa respecte obligativitatea. Dupa interpretarea corecta a legii, autoritatile locale vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei doar din luna august 2012, potrivit termenului rezultat din Legea 260/2008 modificata si republicata. Amenda poate ajunge la 500 de lei. Societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati, astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii PAD.
Pana acum, romanii au asigurat facultativ sau obligatoriu doar 40% din cele 8,4 milioane de locuinte. Prima de asigurare anuala este de 10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 de euro si 20.000 de euro. 'In baza datelor disponibile estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD, si ma refer in special la cei din mediul rural, intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna', a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).