Vineri expira termenul pana la care proprietarii locuintelor isi pot incheia in termen legal polita de asigurare obligatorie impotriva inundatiilor, cutremurelor si alunecarilor de teren.
Societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID, va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate. 'In sedinta de marti, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ca societatea de asigurare Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite, denumite polite PAD.
PAID va realiza acest lucru prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprietari etc.), astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii PAD', se arata intr-un comunicat al CSA. Masura vizeaza cresterea numarului de locuinte asigurate impotriva dezastrelor naturale – cutremure, alunecari de teren si inundatii.
Deoarece numarul locuintelor neasigurate este foarte mare, autoritatile au trecut la masuri de urgenta. 'In baza datelor disponibile estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD, si ma refer in special la cei din mediul rural, intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna', a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Lipsa aigurarii obligatorii va fi sanctionata cu amenda de pana la 500 de lei.