x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Activitatea Inspectoratului în Construcţii, blocată de soft

Activitatea Inspectoratului în Construcţii, blocată de soft

de Cristian Anton    |    18 Ian 2017   •   19:20
Activitatea Inspectoratului în Construcţii, blocată de soft
Sursa foto: pixelnest/Getty Images/iStockphoto

Mai multe inspectorate judeţene în construcţii funcţionează din inerţie, din cauza sistemului informatic al instituţiei care dă rateuri peste rateuri. Chiar dacă funcţionarii din teritoriu se plâng că nu-şi pot face treaba, oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice spun că sistemul este “perfect funcţional”. Softul cumpărat în 2012 cu 22,6 milioane de lei trebuie peticit acum din mers, ceea ce implică alte cheltuieli din bani publici.

 

Inspectoratele judeţene în construcţii din Braşov, Constanţa şi Mureş au semnalat conducerii centrale mai multe deficiențe ale sistemului informatic al instituţiei, SIMA. Iar deficienţe e puţin spus, pentru că sistemul nu-i lasă să presteze nici activităţi elementare, precum întocmirea unui raport. Printre neregulile SIMA sunt menţionate următoarele: “neasigurarea posibilității de întocmire rapoarte - înregistrări, separat pe județe, în vederea arhivării documentelor și a elaborării unor statistici necesare pe parcurs; căutarea este dificilă dacă nu sunt introduse date exacte; nu urmărește în timp real documentele nefinalizate sau al căror termen a fost depășit, deficiențe în elaborarea oricărui tip de raport, indiferent pe ce criteriu etc.”. Cu toate acestea, oficialii ministerului spun că sistemul informatic SIMA este „perfect funcțional”, „permite gestiunea centralizată, sincronizată și automată a activității a I.S.C.” și corespunde „cerințelor entității şi nevoilor de informatizare a acesteia”.

Şeful ISC recunoaşte că softul e defect

Problemele au ajuns şi în atenţia Corpului de Control al primului-ministru, iar Nelu Stelea, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a recunoscut existenţa deficienţelor: „Aplicația existentă SIMA furnizează o parte din informațiile recomandate, urmând ca rezolvarea problemelor de funcționalitate ale SIMA (ex. integrarea modulelor tehnice cu modulul SAP) să se efectueze în cadrul unui contract de mentenanță, procedură demarată în anul 2016 în continuarea intervențiilor din anul 2015”. Altfel spus, softul e defect de ani de zile şi cârpit periodic.  

Ţepe de 25 milioane de euro

„Sistemul Informatic destinat Managementului Activității (SIMA) Inspectoratului de Stat în Construcții” a fost implementat în perioada 26.06.2012- 26.01.2013 şi a costat 22.630.000 lei, echivalentul a peste 5,1 milioane de euro. Softul a fost furnizat de asocierea formată din firmele E-Factor Solutions SRL, Siveco România SA şi Information Business Consulting SRL. Situaţia de la ISC nu este singulară în rândul instituţiilor de stat. În decembrie 2016, Guvernul făcea publică informaţia potrivit căreia nouă instituţii publice au cheltuit 25 de milioane de euro pentru softuri care fie erau defecte, fie nu au fost folosite. Cea mai gravă situaţie e chiar la Ministerul Dezvoltării, care a tocat 11 milioane de euro pe programe informatice nefuncţionale, urmat de Ministerul Finanţelor Publice, cu nereguli de cinci milioane de euro, şi Ministerul Comunicaţiilor, ţepuit cu patru milioane de euro.

Autorităţile publice au cheltuit în ultimii ani aproape 700 de milioane de euro pe sisteme informatice. Contractele au fost împărţite între un număr redus de firme, mereu aceleaşi

×