x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Breasla topografilor se revoltă

Breasla topografilor se revoltă

de Andreea Stroe    |    12 Feb 2016   •   18:51

La Braşov, aproape 100 de topografi, experţi judiciari şi avocaţi au protestat faţă de ilegalităţile care, susţin ei, se produc în Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Ardeal. Principala revendicare este legată de introducerea în noul sistem digital a cărţilor funciare a cinci milioane de proprietăţi din Transilvania.

„O treime din lucrări: clientela”
Topografii sunt nemulţumiţi pentru că sunt obligaţi să încalce legea. Printr-un ordin al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) din Bucureşti, vechile cărţi funciare, unele şi de peste 100 de ani, intră în sistem digital prin scanare, fără a se mai face măsurători cadastrale, fără a se mai confrunta cu realitatea din teren actele de proprietate şi documentele funciare. Radu Precup, topograf autorizat, spune că „se ajunge la anomalii pentru că evidenţele electronice ale proprietăţilor ajung în instanţe, ceea ce înseamnă că magistraţii lucrează cu acte a căror veridicitate poate fi contestată.

Statul şi cetăţeanul, prejudiciaţi
Vlad Cristian Valeriu, topograf de peste 20 de ani, spune că o dată este statul prejudiciat şi a doua oară cetăţeanul, care are de făcut o tranzacţie cu proprietăţi. Statul pierde impozite, neştiindu-se exact suprafeţele terenurilor cu cărţi funciare atât de vechi. „Ce, ştim ce s-a întâmplat cu terenurile în 100 de ani? Au fost cazuri când unii şi-au făcut procuri la notariate din străinătate. Să intre DNA în această speţă. Cred că vor avea surprize. Mari! Nu spun mai multe! Dar ilegalităţi s-au făcut cu nemiluita!” Modificarea legii de la Bucureşti a adus şi taxe noi. În loc ca statul să fie interesat, aşa cum prevedea vechea lege din 1996, să intabuleze gratis terenurile, la cerere, după digitalizarea cărţilor funciare, el percepe o taxă, ceea ce înseamnă prejudicierea cetăţeanului.

DNA Braşov a fost sesizat
Topografii braşoveni au sesizat deja toate aceste nereguli la DNA Braşov şi Bucureşti, iar procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi contra intereselor publice. Vizate sunt persoane din conducerea OCPI Braşov şi a ANCPI Bucureşti. Experţii în cadastru aşteaptă ca odată cu protestul lor să se mişte şi ancheta. Deja sunt semnale din toată ţara pentru un protest de amploare la nivel naţional. Topografii vor să vină la Bucureşti să protesteze în faţa Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Imaginaţi-vă că sunt acte de la 1900! Pe vremea Imperiului Austro-Ungar, ţăranii oricum declarau mai puţin pământ pentru a plăti impozite mai mici. Deci se impune ca cele peste cinci milioane de cărţi funciare să fie verificate în teren. Radu Precup, topograf
 

×