x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Casa fără facturi de întreținere

Casa fără facturi de întreținere

de Luciana Grosu    |    21 Sep 2015   •   14:06
Casa fără facturi de întreținere

EfdeN este o locuinţă eco construită de studenţi şi tineri profesionişti. În 2014, casa EfdeN a reprezentat România în competiţia studenţească internaţională Solar Decathlon. Proiectul verde a revenit apoi în ţară. După multiple sesiuni de fundraising, tinerii arhitecţi sunt acum pregătiţi să inaugureze casa solară din centrul Bucureştiului.

Proiectul combină cele mai noi tehnologii eco cu inovațiile personale ale tinerilor arhitecți. Casa este bine izolată datorită pereților exteriori care împiedică pierderile de căldură. Locuința este independentă energetic, producându-și singură electricitatea cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe acoperiș. “Produce chiar energie în plus”, asigură Claudiu Butacu, Președintele Asociației EfdeN, care garantează ca energia solară va fi mai mult decât suficientă pentru a asigura încălzirea, iluminatul, funcţionarea aparatelor electrice etc.

Casa nu este conectată la rețeaua de canalizare pentru că folosește apa dintr-un puț săpat în apropiere. Apa uzată de la baie și bucătărie este tratată și recirculata, putând fi folosită pentru spălatul vaselor, irigatul serei și curăţarea panourilor solare.

Elementele de mobilier și design interior sunt concepute tot de studenți. Obiectele sunt decorate cu motive tradiționale românești și combină materiale eco cum ar fi cartonul presat sau lemnul.



Verdele este lait-motivul casei EfdeN. Sera face parte din casă, dar este despărțită de spațiul de locuit prin pereți uriași de sticlă. Pe timpul sezonului rece, sera transmite căldură către casă. Plantele sunt udate automat, deci teoretic nu se pot ofili nici când proprietarul este în vacanță.

Casa deschisă cercetării și...cumpărătorilor
Casa poate fi monitorizată în privința consumului de energie și a indicilor de temperatură, umiditate și dioxid de carbon. EfdeN speră ca locuința să poată deveni nucleul unor proiecte de cercetare și chiar un spațiu unde să se poată organiza internshipuri. “ Va fi primul centru de cercetare a comfortului, o locuință pe care să se poată testa echipamente și materiale noi. Vrem să creăm un spațiu expozițional public și gratis”, spune Claudiu Butacu.



Echipa are și alte planuri mari. Vor să fie prima casă din Europa care să obțină certificarea Living Building Challenge, și intenționează deasemenea să pună bazele unui nou proiect arhitectural care să reprezinte România în competiția Solar Decathlon din 2017.

Mai întâi însă, au nevoie de o finanțare stabilă. EfdeN speră să semneze un contract cu un dezvoltator imobiliar. Casa solară are o suprafața de 170 m2 și a costat 130 000 euro. Claudiu Butacu crede că aceste costuri ar putea fi și mai mult reduse dacă echipa ar primi șansa să construiască pe scară largă. ”Vrem să dezvoltăm un întreg complex de locuințe de tip EfdeN cu module de 3 camere, 2 camere și garsoniere”, spune președintele asociației care a pregătit deja schițele.


”Din 2020, UE ne va impune să construim clădiri eficiente, care să foloseasca surse de energie regenerabilă. Trebuie să ne adaptăm noului val.”, Claudiu Butacu, Preşedintele Asociaţiei EfdeN.


Certificarea Living Building Challenge se acordă după 1 an de folosință a locuinței verzi. Printre alte cerințe, constructorii n-au voie să folosească materiale derivate din PVC. Sunt preferate materialele locale, reciclate sau ușor reciclabile. Pentru fiecare produs folosit în casă trebuie menționată proveniența, cantitatea de energie investită în producția sa și impactul asupra mediului. Echipa EfdeN a fost nevoită să refuze sponsori ale căror materiale nu îndeplineau standardele eco impuse de Internațional Living Future Institute.


Casa solară a fost asamblată în cadrul competiției Solar Decathlon în 10 zile

×
Subiecte în articol: casa solara EfdeN