x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Câţi români nu-şi permit să-şi renoveze locuinţa

Câţi români nu-şi permit să-şi renoveze locuinţa

de Daniela Ivan    |    30 Mai 2017   •   10:50
Câţi români nu-şi permit să-şi renoveze locuinţa
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Din 1.000 de români, 840 spun că au cel puţin o problemă cu locuinţa, dar nu au bani să o rezolve.. Fie casa în care trăiesc este prea veche sau prea mică, fie trebuie reabilitată, consolidată, zugrăvită sau schimbate instalaţiile electrice sau cele sanitare. Cea mai mare parte a oamenilor spun că nu pot apela la credite pentru că se tem că nu vor face față ratelor.

O soluţie la îndemână pentru oamenii cu venituri sub medie este cea oferită de băncile pentru locuinţe care dau credite cu dobânzi avantajoase pentru renovarea şi amenajarea locuinţelor celor care economisesc constant. După cinci ani de economisire, clienţii Bauspar (aşa se numeşte sistemul de economisire-creditare) pot lua un credit care să-i ajute să-şi rezolve problemele locative. În plus, guvernul oferă o primă de la stat de 25% din depunerile anuale, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 de euro şi această primă este acordată cetăţenilor români, indiferent de vârstă.

Un studiu realizat de IRSOP pentru cele două bănci pentru locuinţe care există în România- BCR BpL şi Raifeissen RBL- arată că mai mult de jumătate dintre clienţii lor nu au posibilităţi financiare care să le permită să-şi îmbunătăţească condiţiile de locuit. “Aproape jumătate din totalul gospodăriilor şi aproape două treimi din persoanele care au peste 60 de ani trăiesc cu un venit total de sub 3.000 lei şi aproape jumătate (43%) trăiesc în zone rurale sau în oraşe mici cu oportunităţi financiare şi de locuri de muncă mai reduse”, se arată în studiul citat.

Mai mult, unul din trei clienţi crede că n-ar putea face faţă ratelor unui credit.

Activitatea e blocată de doi ani

În prezent, sistemul Bauspar în România este în blocaj, legea care reglementează acest sistem şi care ar trebui să aducă clarificări în acest sens este în discuţii la Camera Deputaţilor. În acest moment activitatea celor două bănci pentru locuinţe se rezumă la acordarea de credite clienţilor existenţi, iar statul nu a mai acordat prima pentru economiile în acest sistem începând cu anul 2015. Pentru anul 2014, primele de stat au fost virate în proporţie de 80%.

Sistemul Bauspar a avut un aport deosebit la reconstrucţia Germaniei şi a altor ţări din Europa, după al doilea război mondial.

Majoritatea clienţilor Bauspar care au economisit pe o perioada de cinci ani sunt la limita sărăciei şi au venituri extrem de modeste. Opt din zece clienţi folosesc economiile şi prima de la stat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, arată studiu IRSOP

Peste 43% din populaţia României trăieşte în gospodării care au venituri sub 3.000 de lei, în condiţiile în care aproape jumătate (47%) dintre familii au între 3 şi 5 membrii

×