O nouă tendinţă a apărut pe piaţa imobiliară din Bucureşti şi câteva oraşe mari. Apartamentele vechi se scumpesc, în timp ce locuinţele noi se ieftinesc. Agenții imobiliari explică situaţia prin poziţia bună a blocurilor vechi, aproape de transportul în comun.
În Capitală, locuinţele din blocurile vechi s-au scumpit în luna mai de la 1.024 la 1.031 euro/mp, în vreme ce unităţile locative noi s-au ieftinit de la 1.085 la 1.081 euro/mp. Situaţii similare s-au înregistrat şi în Constanţa, unde locuinţele construite înainte de 1990 s-au scumpit de la 888 la 895 euro/mp, iar cele noi au cunoscut un declin de la 921 la 911 euro/mp, conform studiului Imobiliare.ro. Şi la Timişoara locuinţele vechi s-au apreciat în luna mai de la 867 la 875 euro/mp, în timp ce locuinţele nou-construite s-au ieftinit de la 920 la 879 de euro pe metru pătrat.
Situaţia nu îi surprinde pe consultanţii imobiliari, deoarece apartamentele noi au fost construite preponderent la marginea Capitalei, în zone cu acces dificil la mijloacele de transport în comun şi de unde lipsesc şcolile, grădiniţele, policlinicile şi spaţiile comerciale.
Mai mult, unele ansambluri rezidenţiale mari, cu peste 500 de locuinţe, se află la câţiva kilometri de Bucureşti, în zone precum Ştefăneşti, Corbeanca şi Roşu. Această poziţionare complică existenţa rezidenţilor lor. Spre deosebire de marile capitale europene, cea a României nu are o reţea feroviară şi o şosea de centură bine dezvoltate care să le permită locuitorilor din suburbii să ajungă în cel mult o oră la serviciu sau la şcoală.