x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Ce trebuie să știi dacă locuiești la casă. Când ai nevoie de acordul vecinilor

Ce trebuie să știi dacă locuiești la casă. Când ai nevoie de acordul vecinilor

de Redacția Jurnalul    |    12 Apr 2025   •   11:40
Ce trebuie să știi dacă locuiești la casă. Când ai nevoie de acordul vecinilor

Proprietățile în România sunt supuse unor reglementări prevăzute în Legea 350/2001 privind amenajarea teritorului și urbanismul dar și dispozițiilor din Codul Civil. Aceste acte normative stabilesc distanțele minime între construcții și alte condiții pentru a evita conflictele între vecini.

Porivit art. 612 Cod Civil, orice construcție, lucrare sau plantație trebuie realizată la o distanță de cel puțin 60 cm față de linia de hotar, adică limita dintre proprietăți. Aceasta este regula generală, menită să protejeze drepturile vecinilor. Această distanță poate fi modificată dacă ambele părți sunt de acord și semnează un document la notariat, capital.ro.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.”

Regula de bază este că orice construcție trebuie să fie situată la cel puțin 60 cm de hotar, dar cu acordul vecinilor și semnătura unui act notarial,se pot face excepții.

Fereastra în zidul comun

Un alt aspect important reglementat de Codul Civil se referă la fereastrele și deschiderile în zidurile comune dintre două proprietăți. Conform art. 614 Cod Civil, nu ai voie să faci o fereastră sau o deschidere în zidul comun decât cu acordul vecinului.

„Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”

Prin urmare, dacă vrei să adaugi o fereastră în zidul care desparte două terenuri sau case, este obligatoriu să obții acordul scris al vecinului.

Poziția ferestrelor față de linia de hotar

Codul Civil reglementează și tipurile de feronerie permisă între vecini. Potrivit art. 615, feroneriile de vedere (care permit vizualizarea curții vecinului) trebuie să fie la o distanță de cel puțin 2 metri față de linia de hotar. În schimb, feroneriile care nu permit vedere în curtea vecinului, doar lasă lumina să intre, pot fi instalate la o distanță mai mică.

Dacă acele construcții nu sunt paralele cu linia de hotar (sunt înclinate spre vecin), distanța minimă permisă este de 1 metru. Aceasta se măsoară de la cel mai apropiat punct al construcției (fereastră, balcon) până la linia de hotar.

×
Subiecte în articol: casa curte vecini fereastră