x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Certificat energetic. Ce sunt clasele de eficiență energetică și în care dintre ele ar trebui să te incadrezi

Certificat energetic. Ce sunt clasele de eficiență energetică și în care dintre ele ar trebui să te incadrezi

21 Mai 2018   •   17:41
Certificat energetic. Ce sunt clasele de eficiență energetică și în care dintre ele ar trebui să te incadrezi

Mulți proprietari află cu surprindere că înainte de a putea vinde o casă sau un apartament au nevoie de un document numit certificat energetic. Documentul este impus prin lege și trebuie prezentat clienților interesați să cumpere sau să închirieze respectiva proprietate. Imobilele se încadrează în clase de performanță energetică de la A la G, în funcție de anumiți parametri observați și calculați de un auditor energetic atestat.

Certificatul energetic informează asupra consumului anual de energie consumată de o casă, de un apartament sau alt imobil pentru încălzire, iluminat, apă caldă etc. raportat la suprafața utilă. Clădirile din clasa A au un consum de 125 kwh/m2/an, iar cele din clasa G un consum de 825kwh/m2/an.

Cum se obține certificatul energetic

Un certificat energetic este eliberat de un auditor energetic atestat în urma unei inspecții la imobil și a unor documente: copie după schița de cadastru (sau se întocmește un releveu, dacă aceasta lipsește) în cazul garsonierelor și apartamentelor. În cazul caselor și altor imobile mai complexe, auditorul energetic atestat vă va solicita și copii după alte documente, acestea fiind găsite toate în Cartea Contrucției. Un certificat energetic este un document oficial, tehnic și informativ care nu impune renovarea proprietății, ci doar atestă stadiul în care se află aceasta la un moment dat. El este valabil 10 ani, dacă între timp nu se fac modificări majore, cum ar fi schimbarea ferestrelor sau aplicarea unei izolații. Costurile și durata de eliberare variază de la un auditor energetic atestat la altul (este o piață liberă) și ar trebui aflate înainte de a se depune actele. Așa cum am amintit, certificatul energetic încadrează proprietatea într-o clasă de eficiență energetică în funcție de anumiți parametri.

Cum se face încadrarea în clase de eficiență energetică

Chiar dacă în cazul electrocasnicelor toată lumea își dorește produse din clasa energetică A+, atunci când vorbim de imobile ar trebui să avem în vedere complexitatea lor și numărul de indici care se calculează înainte de încadrarea într-o clasă sau alta pentru obținerea unui certificat energetic. Există indici pe care nu-i putem influența oricât ne-am dori (doar, eventual, cu cheltuieli mari) și care ne incadrează vrând-nevrând într-o anumită categorie de imobile. În cazul apartamentelor, așezarea nord – sud, est – vest, faptul că apartamentul este situat la parter sau la ultimul etaj, are mulți pereți exteriori, grosimea pereților, dimensiunea și numărul ferestrelor sunt factori asupra cărora nu avem control sau putem interveni mai greu.

Despre certificat energetic și clase de eficiență energetică

Chiar dacă ne dorim să ne încadrăm în clasa de eficiență energetică A, acest lucru este foarte puțin probabil pentru majoritatea clădirilor vechi din România. Clădirile din clasa de eficiență energetică A au consum de energie redus și respectă cel puțin coeficienții minimi de rezistență termică impuse de normative. Există și clădiri cu consum așa-zis zero, adică practic iși produc singure energia consumată, iar acest lucru implică investiții serioase în surse alternative de energie curată, fie ea solară, eoliană sau de orice alt tip. Clădirile cu consum zero sunt atent proiectate din start pentru a se încadra aici. Multe clădiri noi din România nu se incadrează în clasa A, iar cele mai multe imobile se află undeva în clasele C sau D.

Problemele adevărate apar la încadrarea în clase de eficiență energetică inferioară cum ar fi D, E, F sau G, care pierd foarte multă energie din cauza lipsei izolațiilor, instalațiilor vechi sau defecte, lipsei apometrelor, repartitoarelor etc. În astfel de cazuri, recomandările auditorilor energetici atestați ar trebui luate în serios și aplicate pentru ameliorarea situației și reducerea pierderilor.

 

×
Subiecte în articol: Certificat energetic