x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Chiria e mai mare decât rata la bancă

Chiria e mai mare decât rata la bancă

de Alina Botezatu    |    24 Sep 2015   •   19:16
Chiria e mai mare decât rata la bancă
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Nu există nici un oraș mare, centru universitar, unde chiria pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere să fie mai mică decât rata la bancă pentru o locuință similară. Scăderea dobânzilor la Prima Casă sub 4% a făcut foarte atractivă cumpărarea de locuințe.

Pentru o garsonieră care se vinde cu 30.000 de euro, adică 135.000 de lei, rata lunară la bancă este de 560-570 de lei, adică sub 130 de euro, dacă creditul este luat prin programul Prima Casă pe 30 de ani. „Cum nu există niciun oraș mare, centru universitar, unde chiria să fie mai mică de 150 de euro rezultă că cei care-și cumpără locuința plătesc lunar cu minimum 20-30 de euro mai puțin decât dacă ar sta în chirie”, a declarat analistul imobiliar Radu Zilișteanu. Situații similare se înregistrează și în cazul aparta¬mentelor cu două camere, pentru care prețul mediu de închiriere variază între 250-300 de euro, în funcție de oraș, dar rata prin Prima Casă este de 950 de lei, adică 211 euro, pentru un credit de 45.000 de euro. Majoritatea băncilor oferă acest tip de credit pentru care solicitantul trebuie să aibă un venit minim net de 1.400 de lei și un avans de 6.750 de lei potrivit datelor oferite de insti-tuțiile de credit.

O piață încă prosperă
În ciuda acestor calcule, închirierea de locuințe aduce bani buni proprietarilor. În Capi¬tală, doar 9% din oferta de garsoniere de închiriat se încadrează în pragul de 200 de euro pe lună, în vreme ce aproximativ 16% din apartamentele cu două camere au un preț cerut de maximum 300 de euro pe lună, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro. În Timișoara, aproape 49% dintre garsoniere au un preț cerut de până la 200 de euro pe lună, iar în capitala Moldovei, circa 34% dintre garsoniere se închiriază cu sume până la 200 de euro pe lună.

Cine stă în chirie...
- Persoane tinere, mobile, dispuse să lucreze într-un alt oraș dacă prind un contract, chiar și temporar, bine plătit
- Salariați aflați la început de carieră, care nu au încre-dere în stabilitatea locului de
- Angajați care câștigă sub 1.400 de lei și care nu reușesc să se încadreze în condițiile de eligibilitate nici măcar pentru o garsonieră de 30.000 de euro, sau care nu au încă banii pentru avans ¬Tineri care provin din orașe mici sau comune, care au făcut o facultate într-un centru universitar sau o altă școală și care acum lucrează de un an sau doi
- Persoane relativ tinere care ¬au contract de muncă pe perioadă determinata

...și cine cumpără
- Tineri peste 30 de ani, care ¬care au, eventual, și copii ¬
- Persoane care au câțiva ani vechime și o carieră în urcare care le dă încredere să facă
un credit
- Salariați cu venituri eligibile. Pentru a lua un credit pentru o garsonieră, salariul minim net trebuie să fie mai mare de 1.400 de lei, iar pentru un apartament cu două camere, mai mare de 2.200 de lei.

Ce se caută
Cei care caută să stea în chirie aleg locuințele mobilate și utilate modern, cu smart TV-uri și obligatoriu mașină de spălat, combină frigorifică și aragaz, imobile amplasate în apropierea mijloacelor de transport în comun. „Clienții se așteaptă ca mobilierul să fie modern, o evoluție cât se poate de firească pentru o pătură socială tot mai obișnuită să locuiască în chirie, după modelul țărilor vestice”, spun analiștii imobiliari. Prețul nu mai este neapărat un criteriu, pentru că nimeni nu vrea să stea într-un imobil cu mobilă de acum 50 de ani, chiar dacă chiria este până-n 150 de euro.

Este decizia fiecăru¬ia dacă alege să stea în chirie sau să-și cumpere o locuință într-un ansamblu rezidențial nou sau într-un bloc vechi. Există tineri care, pe măsură ce au câștigat mai bine, și-au schimbat casa.
Radu Zilișteanu, analist imobiliar
 

×