Ratele la creditele luate pentru apartamentele cu una sau două camere sunt mai mici decât chiria medie pentru locuinţe similare. De exemplu, la Constanţa, o garsonieră se închiriază, în medie, cu 173 de euro, şi rata la bancă (pe 20 de ani) este în jur de 155 de euro.
Mai mult de 25% dintre cei care iau credite de la banci mai au deja o proprietate, potrivit unui studiu BCR. Explicaţia este clară, cumpărarea unei locuinţe pentru închiriere este o afacere foarte profitabilă. Calculele arată că în nicio situaţie chiria nu este mai mare decât creditul.
Chiria medie în Capitală pentru o garsonieră este în jur de 243 de euro, iar pentru un apartament cu două camere trece de 385 de euro, conform unei analize imobiliare.net. În Cluj, al doilea oraş al ţării, o garsonieră se închiriază în medie cu 223 de euro, iar un apartament cu două camere este disponibil pentru 385 de euro. Preţurile medii de închi oraşe importante din provincie nu au sărit de 200 de euro, cel mai puţin în Sibiu 178 de euro, şi în Constanţa, 173 de euro. În ceea ce priveşte preţul mediu de închiriere ale garsonierelor în celelalte riere al apartamentelor cu două camere din provincie, acesta nu a depăşit 300 de euro decât în Braşov (305 euro).
Cine doreşte să ia un credit de la bancă pentru a dou a locuinţă poate apela la creditele imobiliare standard ale băncilor, pentru că nu se poate încadra în programul Prima Casă. De exemplu, o persoană care cumpără un apartament în valoare de 200.000 de lei şi ia un credit de 160.000 de lei, pe 20 de ani, va achita lunar o rată între 930-1.025 de lei, depinde de bancă, adică aproximativ 230 de euro. Dacă vârsta solicitantului permite un credit pe o perioadă mai lungă, rata scade în jur de 800 de lei, circa 178 de euro.
Ce locuințe se caută
Agenţii imobiliari atrag atenţia că nu orice locuinţă se poate închiria. Cele mai căutate sunt în apropiere de mijloacele de transport în comun, în proximitatea hipermarketurilor sau grădiniţelor. „Preţul este important, dar nu suficient pentru găsirea unui chiriaş. Asta pentru că o proprietate poate avea un preţ atractiv, dar, dacă nu se află într-o stare bună, nu-şi va găsi client”, a declarat Claudiu Haţegan, broker la agenţia imobi¬liară Klauss & Partners.