x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi De ce s-a prăbuşit piaţa creditelor ipotecare în 2023

De ce s-a prăbuşit piaţa creditelor ipotecare în 2023

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2024   •   18:00
De ce s-a prăbuşit piaţa creditelor ipotecare în 2023

De ce s-a prăbuşit piaţa creditelor ipotecare în 2023. Un broker de credite de top explică situaţia.

În 2023 cererea pentru creditele destinate achiziţiilor de apartamente a scăzut semnificativ.

Potrivit lui Alexandru Rădulescu, scăderea a fost cauzată de creşterea dobânzilor, apartamentele prea scumpe şi gradul de îndatorare al potenţialilor cumpărători, care au obţinut mai greu un credit.

„Situaţia ţine foarte mult cont de dobânzi, dar şi de oferta de imobile din piaţă, imposibile de achiziţionat. Un alt factor este şi gradul de îndatorare al celor ce vor să cumpere un imobil, ceea ce le limitează foarte mult posibilitatea de a accesa un credit”, a declarat Alexandru Rădulescu, managing partner, SVN România/Credit & Financial Solutions la ZF Live.

Un alt factor care a adus la o scădere cu 26% a cerererii pentru creditele ipotecare a fost şi modul de calcul al gradului de îndatorare, făcând mai dificilă obţinerea unui credit, potrivit lui Alexandru Rădulescu.

„Problema a fost modul de calcul al gradului de îndatorare folosit de BNR. El se calculează la viitoarea valoare variabilă după ce se termină termenul de dobândă fixă” a mai spus Alexandru Rădulescu la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: credite ipotecare piata achizitii