x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi De ce sunt importante sistemele de ventilație în clădiri?

De ce sunt importante sistemele de ventilație în clădiri?

12 Sep 2022   •   17:43
De ce sunt importante sistemele de ventilație în clădiri?
Sursa foto: Joel Vieira

Orice spațiu sau clădire are nevoie de o ventilare optimă pentru a se crea o atmosferă optimă și sănătoasă în clădire dar și pentru a se evacua anumite substanțe chimice sau toxice.

Indiferent că vorbim despre un spațiu de birouri, industriale, parcări, bucătării sau holuri, sistemul de ventilație joacă un rol esențial în calitatea aerului și sănătatea ființelor umane.

Sistemul de ventilație ajuta la crearea unui proces perfect în schimb de aer între exterior și interior. Fără un astfel de sistem, care să conțină o traiectorie bine stabilită, orice spațiu poate reține anumite substanțe toxice, monoxid de carbon sau chiar umiditatea în spațiu. Acest lucru poate deteriora nu doar sănătatea persoanelor din clădire dar și arhitectura și structura acesteia.

Un sistem de ventilație, necesită o tubulatura ventilatie de calitate, care să fie proiectată pentru a asigura un flux permanent de oxigen și aer curat dar și pentru a elimina eventualele toxicități, substanțe sau bacterii, în special atunci când nu există un sistem de ventilație natural.

            Cu toate că un astfel de sistem pare neimportant la prima vedere de fapt, acesta aduce cu sine o mutitudine de beneficii. Iar acestea, ar trebui să fie o prioritate în orice spațiu.

 

            Îmbunătățește calitatea aerului din interior

            În cele mai multe cazuri, fie că vorbim despre spații comerciale, clădiri de locuințe, spații de birouri sau alte spații, aerul din interior este de o calitate slabă, dacă nu există un sistem de ventilație bine pus la punct.

            Acest lucru, poate duce la probleme de sănătate pe termen lung a oricăror persoane care petrece mult timp în acel spațiu. De la iritația ochilor, a nasului și gâtului, la dureri de cap, oboseală și amețeli dar chiar probleme respiratorii.

            Așadar, o calitate bună a aerului din interior, asigură o stare de sănătate optimă în orice tip de spațiu.

 

            Reduce umiditatea

            În foarte multe spații, în special în cele care nu au o ventilație naturală suficientă, umiditatea este unul dintre acele probleme ce pot afecta grav nu doar sănătatea oamenilor dar pot deteriora și strucura spațiului.

            Cu ajutorul unui sistem de vetilație, umiditatea este extrasă din interior și propulsată în exterior, aducând inclusiv un aer nou, curat în clădire.

            Umiditatea într-un spațiu poate duce la crearea de  bacterii și mucegaiuri care sunt extrem de periculoase pentru oameni.

 

Menținerea unei temperaturi optime

O temperatură optimă aduce un confort sportit celor ce se află în acel spațiu. Fie că vorbim despre spații de birouri, comerciale sau alte tipuri de clădiri, este important să se mențină o temperatură corespunzătoare și să se elimine acel sentiment de aer irespirabil.

În bucătăriile profesionale sau în acele spații unde se lucrează pe bază de căldură este mai mult decât necesar un astfel de sistem, care să facă transferul constant între aerul cald și cel proaspăt din exterior.

 

Elimină mirosurile neplăcute

În orice spațiu se poate crea un miros neplăcut, de vechi sau de stătut, fără a mai vorbi despre acele spații precum parcările subterane, bucătării sau holuri unde circulația aerului este precară.

Un sistem de ventilație, elimină mirosurile neplăcute și impregnează, în mod constant spațiul cu aer curat din exterior, ceea ce face ca întreaga atmosferă să fie mai plăcută.   

×