x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Două miliarde de dolari, gaura din bula imobiliară.

Două miliarde de dolari, gaura din bula imobiliară.

15 Mai 2011   •   21:00
Două miliarde de dolari, gaura din bula imobiliară.

Deficitul de refinantare a creditelor ajunse la maturitate pe segmentul proprietatilor comerciale – de retail, birouri si industrial – din Romania este de circa doua miliarde de dolari, care poate fi acoperit in doi-trei ani de crestere a pietei, potrivit datelor DTZ Echinox. "Romania are o va­loare absoluta a deficitului de refinantare de doua miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 6% din totalul stocului investit. Dupa deficitul relativ de refinantare, Romania este a treia tara din Europa, dupa Irlanda, cu 19%, si Ungaria, cu 8%", se arata in raportul "Global Debt Funding Gap" al companiei de consultanta imobiliara.

Deficitul de refinantare reprezinta diferenta dintre soldul creditelor garantate cu active imobiliare care vor ajunge la maturitate si sumele disponibile pentru refinantarea acestora. "Mare parte din deficitul de refinantare de astazi isi are originea in activitatea de credi­tare din anii de boom ai pietei imobiliare din Romania. Astfel, cand piata s-a comprimat, deprecierea valorii de piata a garantiilor a depasit mar­ja de siguranta de 15%-20% din evaluari, acest deficit ajungand in prezent la 6%, respectiv doua miliarde de dolari, in valori absolute. Valoarea tran­zac­ti­i­lor de investitii in Romania in 2007 este mai mare decat intregul deficit de refinantare, ceea ce inseamna ca acesta poate fi acoperit in conditiile a doi-trei ani normali de crestere a pietei de investitii", a declarat Cristian Ustinescu, director de investitii al companiei.

Deficitul global de refinantare este estimat sa atinga un total de 202 miliarde de dolari pe parcursul urmatorilor trei ani (2011-2013), reprezentand o reducere cu 17% fata de valoarea de 245 miliarde de dolari prognozata in noiembrie 2010.

×
Subiecte în articol: economia constructii & proprietati