x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Hotelurile, clasificate pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a solicitantului

Hotelurile, clasificate pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a solicitantului

09 Dec 2010   •   18:11

Astfel, autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului va elibera certificatele de clasificare pentru structurile de primire turistice, respectiv licenţele şi brevetele de turism, pe baza declaraţiei standardizate dată pe proprie răspundere de solicitant, însoţită de documentaţia aferentă, prin care se atestă îndeplinirea criteriilor de clasificare/licenţiere/brevetare.

Verificarea îndeplinirii criteriilor de clasificare sau de licenţiere se realizează ulterior autorizării în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de reprezentanţii cu atribuţii specifice din cadrul autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului.

“Acest sistem eficientizează procedura de autorizare în domeniul turismului, responsabilizează operatorul economic sau persoana fizică proprietar şi/sau administrator al structurii de primire turistice care, pe proprie răspundere, declară că îndeplineşte criteriile de clasificare/licenţiere la darea în folosinţă a structurii, respectiv la începerea activităţii agenţiei de turism. De asemenea, se elimină termenele până la care erau amânate verificările efectuate la faţa locului, accelerându-se intrarea structurilor de primire turistice şi a agenţiilor de turism în circuitul economic”, a spus Udrea.

Ministrul a arătat că, după sistemul actual, se înregistrează întârzieri de luni bune, iar operatorii profită şi lucrează la negru.

Elena Udrea a mai arătat că noul sistem va permite reducerea considerabilă a numărului de persoane cu atribuţii în domeniul autorizării, care se vor ocupa de acţiunile de control.

Directorul direcţiei de Control, Verificare şi Monitorizare Turistică din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Dorin Gherghina, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că operaţiunea de clasificare a hotelurilor şi obţinerea brevetelor de turism pentru agenţii s-ar putea face prin autoevaluare.

“Astfel, clasificarea hotelurilor se va face printr-un sistem de autoevaluare, urmând să fie verificate ulterior de către inspectorii ministerului. Acest lucru va duce la creşterea responsabilităţii firmei”, a spus oficialul ministerial.

El a arătat că, din cauza faptului că hotelurile nu pot încheia parteneriate cu agenţiile fără a avea certificat de clasificare, autoclasificarea va duce la o intrare mai rapidă în afaceri a unităţii turistice.

Potrivit noilor prevederi, ministerul va economisi bani din deplasările inspectorilor care se ocupau de autorizare. Dacă acum aceştia fac mai multe drumuri pentru clasificarea unei unităţi turistice, ei vor urma să facă unul singur, când vor verifica dacă autoclasificarea este corespunzătoare, conform ministerului.

În cazul în care serviciile şi standardele unui hotel sunt de trei stele, de exemplu, iar proprietarul îl autoclasifică la 4 sau 5 stele, amenzile vor fi cuprinse între 40.000 şi 50.000 de lei.

“De asemenea, vrem să eliminăm toate autorizaţiile care se cer acum pentru clasificarea unui hotel, începând de la cea de mediu până la cea pentru stingerea şi prevenirea incendiilor. Fără aceste avize în prezent nu se poate obţine certificatul de clasificare. Cel mai greu se obţine avizul de incendiu de la pompieri. Poate dura luni întregi sau chiar un an”, a mai spus Gherghina.

El a adăugat că normele prin care urmează să fie eliminate autorizaţiile vor fi elaborate în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism.

×