x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Imobiliar - Topul cartierelor bucureştene

Imobiliar - Topul cartierelor bucureştene

de Daniela Ivan    |    05 Mar 2008   •   00:00

Zonele din nordul Bucureştiului sunt cele mai scumpe
Primăverii, Kiseleff, Dorobanţi şi Cotroceni sunt cele mai scumpe cartiere bucureştene, conform celui mai recent studiu Coldwell Banker Affiliates of România.

Zonele din nordul Bucureştiului sunt cele mai scumpe
Primăverii, Kiseleff, Dorobanţi şi Cotroceni sunt cele mai scumpe cartiere bucureştene, conform celui mai recent studiu Coldwell Banker Affiliates of România.

Aici preţul unui metru pătrat construit variază între 2.600-3.500 de euro, indiferent dacă este într-un apartament nou sau vechi. La polul opus, se situează Berceni şi Prelingirea Ghencea unde acelaşi metru pătrat construit se poate achiziţiona cu 1.600 de euro în blocurile vechi şi cu 1.000-1.500 de euro în cele noi. O cerere foarte mare se înregistrează pentru zonele Dristor, Obor, Iancului, Titan şi Drumul Taberei unde se află în construcţie multe ansambluri noi. Experţii companiei imobiliare consideră că preţurile apartamentelor vechi au explodat în cartiere, motiv pentru care mulţi dezvoltatori începand să investească în proiecte rezidentiale de mare calitate în zone semicentrale. Astfel, pe masură ce zonele centrale încep să se confrunte cu o criză de proiecte rezidenţiale noi, în zonele din apropierea lor se construiesc proiecte foarte mari care oferă facilităţi.


PREŢURI. Studiul releva aceeasi dinamica sustinuta a cererii, cauzata in principal de ritmul mic in care s-au livrat noile constructii dupa evenimentele din 1989. Practic, dupa acest an volumul de constructii noi a scazut dramatic, timp de 15 ani numarul de locuinte date in folosinta anual situandu-se la circa 1.000, in comparatie cu Budapesta, o capitala mai mica in privinta numarului de locuitori, dar, unde s-au dat in folosinta circa 10.000-15.000 de locuinte in fiecare an. În ultimii trei ani, pe plan local, cifrele s-au dublat, datorită oportunităţilor oferite de către bănci şi totuşi dezechilibrul dintre cerere şi ofertă rămâne încă la cote destul de înalte, iar numărul locuinţelor date în folosinţă şi al celor care se vor finaliza în anul 2008 este insuficient, mai ales pe segmentul celor destinate clasei mijlocii. Apartamentele de lux şi vilele se construiesc cu precadere în zona de nord şi centraă a Bucureştiului, în timp ce proiectele adresate păturii de mijloc sunt de regulă amplasate în zonele interioare ale oraşului. Periferia pare şi ea foarte atractivă pentru dezvoltarea de proiecte rezidenţiale. Peisajul şi mediul înconjurator par, de regulă, să sporească valoarea şi durabilitatea proiectelor. Aceste proiecte constau din vile, centre de fitness, spa, piscine şi numeroase utilităţi menite a creşte nivelul de atractivitate.


COMPARAŢIE. Apartamentele construite în perioada comunista au numeroase lipsuri: nu beneficiază de o delimitare clară a zonei de zi faţă de cea de noapte, de parcari sau spaţii verzi special construite. Locuinţele din acest segment au însă câteva avantaje net superioare celor noi: posibilitatea de a te muta imediat şi localizarea în zone accesibile unde infrastructura este definitivată. Ansamblul rezidential este un nou concept dezvoltat în ultimii patru ani, mai întai în cazul vilelor, iar apoi în cazul blocurilor de apartamente. Această abordare rezolvă problema siguranţei şi are, de asemenea, ca avantaj zonele de petrecere a timpului liber, spatiile verzi şi cluburile private. Noile locuinte sunt achizitionate "off plan” (in faza de proiect), ceea ce permite viitorului proprietar să aleagă nivelul de finisare. Plata poate fi efectuata în mai multe etape, în aşa fel încât achizitionarea noii case nu trebuie să fie un efort financiar restrictiv. Preţurile apartamentelor vechi au explodat, mulţi dezvoltatori începand să investească în proiecte rezidentiale de mare calitate în zone semicentrale.


Astfel, pe masură ce zonele centrale încep să se confrunte cu o criză de proiecte rezidenţiale noi, în zonele din apropierea lor se construiesc câteva proiecte, dintre care majoritatea oferă apartamente spaţioase: garsoniere, apartamente cu 2-4 camere, cu suprafeţe ce variază între 60 şi 350 de metri pătraţi, terase mari şi finisaje de foarte bună calitate. Preţul mediu în cadrul unor asemenea ansambluri începe de la 1.500 de euro/mp plus TVA şi ajunge chiar şi pana la 3.200 de euro/mp plus TVA.

×
Subiecte în articol: proiecte zonele imobiliar