x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Numărul de locuințe scoase la vânzare s-a redus dramatic în ultimul an, cu până la 30%

Numărul de locuințe scoase la vânzare s-a redus dramatic în ultimul an, cu până la 30%

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2023   •   21:30
Numărul de locuințe scoase la vânzare s-a redus dramatic în ultimul an, cu până la 30%

Numărul caselor şi apartamentelor disponibile pe piața rezidenţială a scăzut semnificativ în ultimul an, oferta de locuințe scoase la vânzare reducându-se cu aproape 30% la nivel național, arată o analiză imobiliare.ro.

În paralel, situatia a afectat şi chiriaşii, cărora nu le-a fost uşor să-şi găsească o locuinţă. Mulţi dintre cei care nu au mai putut accesa creditele necesare pentru a-şi cumpăra o casă sau un apartament şi-au orientat atenţia spre segmentul închirierilor stimulând, astfel, efervescenţa la nivelul său.

La nivelul principalelor şase pieţe rezidenţiale din ţară s-a putut observa un avans cu peste 15% în valoarea chiriilor solicitate, până la o medie de 500 euro/lună.

Au existat şi unele majorări ale preţurilor solicitate la vânzare, dar acestea au fost mult mai puţin semnificative. La nivel național, proprietăţile rezidenţiale se vând cu un preţ mediu de 1.465 euro/mp util, faţă de 1.444 euro/mp util în 2022.

„În ciuda aşteptărilor, piaţa rezidenţială a performat bine în primele trei trimestre din acest an, deşi condiţiile au fost dificile: inflaţia care a erodat puterea de cumpărare, dobânzile ridicate, starea generală de instabilitate. Scăderea ofertei este principalul motiv care a stat la baza menţinerii preţurilor în condiţiile actuale de piaţă menţinându-se echilibrul dintre cerere şi ofertă. Cu excepţia cazului în care vom asista la dezechilibre macroeconomice majore, în 2024 ne aşteptăm la creşterea cererii ceea ce cel mai probabil va duce la creşteri de preţ”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat de Ziarul Financiar.

Interesul pentru achiziţia, dar şi pentru închirierea proprietăţilor rezidenţiale este în creştere faţă de anul trecut. Aproximativ 154.700 de potenţiali cumpărători şi-au căutat viitoarea locuinţă pe Imobiliare.ro, doar în trimestrul al III-lea din 2023, înregistrându-se astfel un avans cu aproape 18% comparativ cu intervalul similar din 2022.

Cererea pe segmentul de închirieri a crescut, la rândul său, cu circa 13% la nivel naţional în ritm anual. Circa 110.800 de potenţiali chiriaşi şi–au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro în trimestrul al III-lea.

Unele dintre cele mai mari chirii sunt în Cluj-Napoca şi Bucureşti. Preţul mediu solicitat pentru o garsonieră ajunge la 350 euro/lună, respectiv la 330 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere un chiriaş trebuie să aloce 700 euro/lună în ambele oraşe.

Pe segmentul de vânzări, preţurile proprietăţilor rezidenţiale nu s-au apreciat semnificativ, cu un avans anual de doar 1,5%.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărători, cu un preţ mediu de 2.500 euro/mp util.

În cazul pieţei rezidenţiale din Braşov, proprietarii şi dezvoltatorii au majorat preţurile solicitate pentru locuinţele scoase la vânzare cu peste 20% în ultimii doi ani. Astfel, oraşul a ajuns să depăşească Bucureştiul în materie de preţuri.

Capitala rămâne un caz aparte în rândul marilor oraşe din România. Aici întâlnim atât cele mai scumpe zone din ţară, unde preţurile locuinţelor se apropie de pragul de 3.000 euro/mp util, cât şi un procent semnificativ de locuinţe de pe segmentele low-cost şi mass-market nou intrate în piaţă la preţuri scăzute.

Perioada de timp necesară pentru vânzarea apartamentelor a crescut în marile oraşe, excepţie făcând doar Cluj-Napoca. Chiar şi în aceste condiţii, pe plan local ai nevoie de trei luni pentru a găsi un cumpărător, în timp ce în Bucureşti sau în Timişoara tranzacţia se finalizează în două luni.

Marja de negociere se menţine sub nivelul de 4,5% în principalele centre regionale de la nivel naţional. Preţurile se negociază cel mai puţin în Iaşi.

Volumul creditelor ipotecare noi a crescut pe parcursul anului 2023, evoluţia sa fiind puternic influenţată de refinanţări şi de renegocieri ale contractelor în curs. Ofertele tot mai atractive de dobândă fixă venite din partea băncilor i-au influenţat pe mulţi dintre cei care au accesat un împrumut în urmă cu cel mult trei ani să opteze pentru o refinanţare.

Luând în considerare majorările de taxe aşteptate de la 1 ianuarie 2024 şi actuala proiecţie de inflaţie care indică ulterior un trend negativ, consultantii anticipează potenţiale reduceri ale dobânzilor din a doua jumătate a anului viitor, fapt confirmat şi de ofertele de dobândă fixă în scădere puse la dispoziţia românilor de către principalele bănci.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: imobiliare redus