x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Imobiliarele, joc de-a şoarecele şi pisica: populaţia vrea ieftiniri, iar dezvoltatorii aşteaptă creditarea populaţiei

Imobiliarele, joc de-a şoarecele şi pisica: populaţia vrea ieftiniri, iar dezvoltatorii aşteaptă creditarea populaţiei

06 Iun 2010   •   00:00

Sectorul imobiliar este în acest moment ca un joc de-a şoarecele şi pisica, oamenii aşteptând să mai scadă preţurile în timp ce dezvoltatorii aşteptând reluarea creditării pentru a vinde din nou, a declarat Mihai Rohan, preşedintele CIROM, patronatul din industria cimentului.

"Cererea de case este foarte mare. Eu vă spun că în România lipsesc circa un milion de case, de apartamente. Sunt oameni care stau şi aşteaptă de multă vreme să-şi construiască, sunt tineri foarte mulţi care nu mai au unde sta", a declarat Rohan la un post de televiziune.

"E ca şoarecele cu pisica. Fiecare aşteaptă ca celălalt să cedeze nervos. Populaţia aşteaptă ca dezvoltatorii să mai scadă în continuare preţurile, dezvoltatorii aşteaptă ca să ia creditele populaţia", a spus Rohan.

El susţine că preţul construcţiilor poate varia între 8-900 de euro şi 2.000 de euro pe metru pătrat în Bucureşti, în funcţie de amplasare. Ba chiar se poate construi şi la 400 de euro, dar cu finisaje mai slabe. El a criticat programul "Prima Casă", despre care spune că nu s-a văzut în construcţii, deoarece foarte mulţi cumpărători s-au orientat tot la locuinţele vechi, ceea ce înseamnă că industria pe orizontală n-a fost stimulată.


REDUCERI ŞI ÎN 2011

El a mai spus că măsurile de tăiere a salariilor şi pensiilor nu sunt suficiente, iar Executivul va trebui să reducă drastic cheltuielile şi în 2011. În privinţa soluţiei alese de Guvern, de tăiere a salariilor angajaţilor la stat cu 25% şi a pensiilor cu 15%, Rohan a spus că "Guvernul a lucrat cu pistolul la tâmplă", deoarece a făcut de foarte multe ori promisiunea reducerii evaziunii şi contrabandei şi n-a reuşit. "Sigur că va exista viaţă şi după acordul cu FMI, în mod sigur nu se va termina aici. E clar că nu ne putem opri, era singura măsură imediată, care producea efecte imediate. Orice altă propunere pe care a făcut-o Guvernul, că se reduce evaziunea fiscală, se reduce contrabanda, se colectează mai bine impozitele şi taxele, erau doar promisiuni care le făcuserăm şi acum un an, şi acum doi ani, şi de care nu s-a putut ţine. (...) Guvernul a lucrat cumva cu pistolul la tâmplă, n-a avut altă soluţie", a declarat Rohan.

El a mai completat că măsurile dure de reducere a cheltuielilor publice ar trebui luate de un Guvern de largă coaliţie, susţinut de întreg Parlamentul.

×
Subiecte în articol: imobiliar