x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Învingătorii crizei: cine îşi împarte piaţa imobiliară

Învingătorii crizei: cine îşi împarte piaţa imobiliară

de Alina Botezatu    |    27 Iul 2015   •   17:08
Învingătorii crizei: cine îşi împarte piaţa imobiliară
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Cei mai importanți zece investitori imobiliari din România dețin un portofoliu de 93 de clădiri, care este evaluat la 5,957 de miliarde de euro, după cum reiese din rapoartele acestora şi din datele furnizate de companiile de consultanţă imobiliară. Cele mai multe investiţii au vizat construcţia clădirilor de birouri (52), a centrelor comerciale (29) şi a parcurilor industriale (6).

Sud-africanii de la NEPI, primul loc în opt ani
Dintre cei zece investitori, şapte (NEPI, Immofinanz, Globalworth, AFI Europe, Iulius Group, Genesis Development şi Portland Trust) au anunţat că vor investi încă 800 de milioane de euro în următorii doi ani. În ciuda acestor cifre, piaţa imobiliară locală nu este încă matură şi stabilă, topul investitorilor fiind uşor de schimbat. Câteva tran¬zacţii importante, de peste 50 de milioane de euro, pot modifica în doi-trei ani ordinea.

Immofinanz își păstrează locul
Profitând de dificultăţile unor dezvoltatori imobiliari şi de faptul că marii jucători nu au mai venit la noi după 2008, în ultimii cinci ani, sud-africanii de la NEPI și fondul internațional Global¬worth şi-au adjudecat aproape toate propri¬etăţile valoroase scoase la vânzare. Din acest motiv, ei au un compor¬tament speculativ. Cumpără când sunt puțini investitori pe o piață aflată în dificultate și vând unor fonduri mari când piața începe să crească. Spre deosebire de ei, austriecii de la Immofinanz, care ocupă locul doi, sunt stabili. Ei au coborât recent de pe locul întâi, după ce în intervalul 2006-2013 au ocupat fotoliul de lider. Ceilalți jucători din top, deşi prezenţi de 10-15 ani pe piaţa locală, şi-au conservat proprietăţile în ultimii ani şi le-au finalizat pe cele cu potenţial mare de valorificare.

Investitorii mari, peste un an
În aceste condiţii, piața de investiții locală este puțin lichidă. „În următoarele 6-12 luni, vor cumpăra şi investitorii care nu s-au mai mișcat în ultimii ani, dar sunt pe piața locală. Vor fi şi investitori noi, care caută piața din România pentru că se așteaptă la un profit de 18%-20%”, ne-a spus Silviana Badea, Head of Capial Markets la compania de consultanță imobiliară JLL.

Bucureştiul rămâne un magnet pentru investiţii
Cei mai importanţi zece investi¬tori deţin peste 2,58 de milioane de metri pătraţi în centre comerciale, birouri, spaţii industriale şi rezidenţiale. Această suprafaţă este aproape cât toată piaţa de birouri moderne (2,69 mil. metri pătraţi) şi cea de spaţii comerciale (3 mil. pătraţi), dar o depăşeşte pe cea industrială (2 mil. metri pătraţi). Cea mai mare parte din această supra¬faţă, 2 milioane de metri pătraţi, este localizată în Bucureşti, restul fiind distribuită în Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Sibiu, Bacău, Suceava, Piteşti şi Brăila.

Top 10 investitori
După valoarea portofoliului deținut (milioane de euro)
- NEPI -1.197
- Immofinanz - 957
- Globalworth Real Estate - 752
- AFI Europe - 670
- Iulius Group - 655
- Genesis Development - 405
- Portland Trust - 347
- Argo Real Estate - 335
- CA Immo - 298
- S Immo - 251
☛ După suprafață (metri pătrați închiriabili)
- NEPI - 536.000
- Immofinanz - 413.550
- Globalworth - 385.800
- Iulius Group - 285.550
- Genesis Development - 225.000
- Argo Real Estate - 219.000
- Portland - 167.500
- AFI Europe - 150.500
- S Immo - 107.200
- CA Immo - 93.000

Dintre cei mai importanţi zece investitori, doar doi sunt români, piaţa fiind dominată de investitori britanici, austrieci şi israelieni. Numai Liviu Tudor (Genesis Development) şi Iulian Dascălu (Iulius Group) au pătruns între primii zece, cei doi cumulând 26 de propri¬etăţi, în valoare de peste un miliard de euro. Asemănarea dintre ei se opreşte aici, fiind specializaţi pe segmente diferite. Tudor este unul dintre cei mai cunoscuţi şi experimentaţi dezvoltatori de pe piaţa de birouri, unde deţine aproximativ 150.000 de metri pătraţi în două dintre cele mai cunoscute parcuri de birouri, West Gate Park şi Novo Park, ambele amplasate în Bucureşti. În schimb, Dascălu este unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din România, cinci la număr, cu o suprafaţă de 234.550 de metri pătraţi şi aflate în patru mari oraşe (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Suceava).

 

×