x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi "Legea Nordis". Cum vor fi protejați clienții împotriva țepelor dezvoltatorilor imobiliari

"Legea Nordis". Cum vor fi protejați clienții împotriva țepelor dezvoltatorilor imobiliari

de Redacția Jurnalul    |    16 Mai 2025   •   14:30
 "Legea Nordis". Cum vor fi protejați clienții împotriva țepelor dezvoltatorilor imobiliari

Un proiect de lege care va proteja clienții împotriva abuzurilor dezvoltatorilor imobiliari se află în discuție. Actul normativ va reduce riscurile pentru persoanele cărora dezvoltatorii imobiliari le cer bani înainte de începerea construcției.

Reducerea avansului la semnarea promisiunii de cumpărare a fost micşorat la 5% în Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor, faţă de 15% în varianta Senatului. Prevederea este o lovitură pentru constructorii care ridicau cartiere întregi pe banii clienţilor, dar ar putea duce la creşteri de preţuri.

Pentru un apartament de 110.000 de euro, un client va avea de plătit la rezervare 5.500 de euro, adică 5% din contravaloarea proprietăţii. Ulterior, la finalizarea structurii va mai plăti încă 25%, iar la instalaţii încă 20%.

Legea va permite să  activeze pe piaţă doar firme serioase, cu capital solid, sau care au istoric bun şi primesc finanţări bancare. "Dezvoltatorii care au finanţări bune, au istoric, au capital, vor rămâne în piaţă şi vor acapara o cotă mai mare de piaţă. Pe când dezvoltatorii mici încet, încet vor dispărea pentru că va fi foarte greu să susţină proiecte cu finanţare atât de mică, sau cu plata în tranşe. Deci cei care vor întârzia lucrările, vor fi eliminaţi din piaţă", a explicat Toma Filipovici, purtător de cuvânt Apair. 

"Nu ne afectează pentru că lucrăm cu 10% avans la semnarea precontractului, suntem finanţaţi de o bancă. Ne bucurăm pentru că oamenii sunt mai protejaţi", a declarat Liria Themo, reprezentanta unui complex rezidenţial. 

Scădere pe piața imobiliară

"Această limitare a plăţii unui avans va face ca din păcate preţurile să crească din nou. La acest moment există ansambluri imobiliare care pentru plata unui avans consistent oferă discounturi între 5 şi 15%. Dacă legislativul va adopta această prevedere /taie/ automat aceste discounturi vor dispărea din piaţă", a spus Bogdan Ivan, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari. 

Cu toate acestea, scăderea puterii de cupărare a românilor ar putea să nu le mai permită să achiziționeze apartamente și mai scumpe, așa că, în lipsa cererii, prețurile nu vor putea crește. 

Proiectul, iniţiat după scandalul Nordis, prevede ca banii din avansuri să fie viraţi într-un cont separat. Dezvoltatorul imobiliar va fi amendat cu 1% din cifra de afaceri dacă fondurile vor fi cheltuite în alte scopuri. Avocaţii specializaţi în afaceri imobiliare cred, însă, că legea are nevoie de modificări.

"Se prevede că ar trebui dezvoltatorul să furnizeze un extras de carte funciară al apartamentului viitor, ceea ce este o aberaţie incredibilă, pentru că el nu poate să furnizeze un extras de carte funciară pentru un bun care nu există la momentul semnării promisiunii", a spus Paul Dumbrăvanu, avocat specializat în imobiliare. 

Piaţa imobiliară este în scădere. În luna aprilie s-au vândut cu 11.000 de imobile mai puţin față de aprilie 2024, potrivit observatornews.ro.

×