PH-UL APEI. Aciditatea
apei se exprima prin intermediul pH-ului. Scara de pH este cuprinsa intre 0 si 14, aceasta din urma fiind valoarea pentru bazicitatea maxima. PH-ul nu masoara eventuala toxicitate a apei. PH-ul difera in functie de zona geografica: in regiunile granitice si forestiere, apa este in mod obisnuit mai acida, iar in cele cu sol calcaros este alcalina. In mod ideal, pH-ul apei trebuie sa se situeze intre 6,5 si 9.
DURITATEA APEI. Apa este considerata "dura" atunci cand are un continut mare de minerale (saruri de calciu si magneziu); nu face spuma impreuna cu sapunul, depune tartru pe obiectele menajere si pe rezistentele incalzitoarelor electrice, dar nu este nociva pentru sanatate. Mai putin mineralizata, "apa moale" face spuma usor impreuna cu sapunul si nu depune tartru la cald. In schimb, ridica probleme de coroziune pentru tevi si conducte. Pentru sanatate este mai indicata apa moale.
DEDURIZATOARELE DE APA. Sunt concepute pentru a reduce duritatea apei. Daca duritatea apei este mica sau daca depunerile de tartru pe ustensilele folosite sunt minime, inseamna ca nu aveti nevoie de dedurizator.
PURIFICATOARE DE APA. Rolul acestora este de-a filtra substantele care altereaza calitatea apei: microorganisme, urme de substante chimice sau minerale aflate in suspensie, adesea responsabile pentru gustul neplacut al apei. Purificarea se realizeaza prin doua tipuri de tratamente: aparat bransat intre contor si robinet si aparat bransat dupa robinet. Primul poate fi instalat doar de profesionisti, fiind destinat utilizarii indelungate si unor volume mari de apa. Al doilea filtreaza un volum mic de apa, de obicei pe cel folosit la bucatarie. Acest tip de aparat exista si in versiune portabila.