x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Noua Lege a achiziţiilor mai mult încurcă decât descurcă

Noua Lege a achiziţiilor mai mult încurcă decât descurcă

de Diana Scarlat    |    21 Oct 2015   •   18:30
Noua Lege a achiziţiilor mai mult încurcă decât descurcă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Problemele grave ale domeniului Construcţii şi în special cele ale infrastructurii de drumuri ar trebui să se rezolve prin schimbarea legii achiziţiilor publice. Proiectul legislativ a fost votat ieri de Guvern, însă constructorii spun că nu s-au făcut modificările de care era nevoie.

Legea achiziţiilor ar trebui să schimbe principiul “preţul cel mai scăzut” prin oferta cea mai eficientă. Licitaţiile câştigate la preţuri foarte mici au compromis lucrările de infrastructură din ultimii ani, studiile de fezabilitate s-au făcut din birou, iar lucrările s-au executat cu materialele cele mai proaste. Sunt prevăzute şi reglementări care să poată rezolva problema contestaţiilor, astfel încât să nu se mai întârzie lucrările pe timp îndelungat. Unii constructori susţin, însă, că noua lege va fi mai proastă decât cea veche, pentru că nu s-a ţinut cont de propunerile lor, iar noua formă nu rezolvă problemele existente şi provoacă altele noi.

“Din anumite puncte de vedere, legea nouă e mai complicată, în sensul că sunt multe articole neclare, astfel încât sunt lăste multe posibilităţi de interpretare. Tare mă tem că au fost luate cu copy/paste din directivele europene, traduse prost. Mai bine ar arăta legile dacă ne-ar lăsa pe noi să le facem, pentru că ne pricepem la domeniu şi noi ştim care sunt problemele reale, iar ei ar putea verifica să nu se încalce principiille de echitate”, a eexplicat, ppentru Jurnalul Naţional, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

O problemă nerezolvată este cea a calităţii participanţilor la licitaţii. “A fost recent o licitaţie în care CNADNR cerea experienţă similară de minimum 3 ani. ANRMAP a scos precizarea “similară”, pentru că la licitaţie trebuie să poată participa toată lumea. Trei ani de experienţă în ce anume, dacă nu în lucrări similare? Am propus să se formeze un departament la nivel de Guvern, care sî se ocupe de înlăturarea acestor neconcordanţe”, a explicat Nicolae Boţu, profesor universitar la Facultatea de Construcţii din Iaşi.

×