x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Piaţa rezidenţială este alimentată de panică

Piaţa rezidenţială este alimentată de panică

de Daniela Ivan    |    26 Mar 2016   •   13:25
Piaţa rezidenţială este alimentată de panică

Românii au cumpărat mai multe locuinţe în ultima perioadă de frica băncilor care au anunţat că vor majora avansurile la creditele imobiliare dacă Legea dării în plată va intra în vigoare. Tinerii s-au speriat că nu va mai exista programul Prima Casă, iar cei mai cu dare de mână, care-şi permit şi avansuri mai mari, s-au temut că dobânzile vor creşte. “ Indecişii s-au decis mai repede. Oamenii au intrat într-un fel de panică şi au achiziţionat mai repede, nu au mai stat să se gândească prea mult”, a declarat Răzvan Caliţa, manager partner Coldwell Banker.

Declaraţiile făcute de reprezentanţii băncilor că vor majora avansul la creditele imobiliare la 35% pentru împrumuturile în lei şi la 40% pentru cele în euro i-au pus pe jar pe clienţi, dar şi pe dezvoltatorii imobiliari care au estimat că în această variantă vânzările le vor scădea cu 20-25%.  “Trebuie să găsim soluţii alternative la bănci, să încurajăm, să îmbunătăţim piaţa”, a declarat analistul imobiliar, Ion Cătuţoiu, fondatorul agenţiei RealTime. Unele firme care construiesc ansambluri rezidenţiale sunt deja în discuţii cu băncile ca să găsească o posibilitate ca tinerii cumpărători să poată accesa acum Prima Casă, chiar dacă locuinţele nu sunt finalizate. „ Au venit mai mulţi clienţi care au dorit să cumpere acum, neştiind dacă programul Prima Casă va mai fi în vigoare, când vom finaliza noi proiectul. Am discutat cu băncile posibilitatea de a acorda creditul Prima Casă de acum, însă această facilitate este posibilă, dar nu pentru toţi dezvoltatorii, numai pentru aceia în care băncile au încredere că vor finaliza locuinţele în acest an”, a declarat Rafaela Nebreda, director general Imoteca, firmă care are în construcţie şase proiecte de locuințe, dezvoltate de companii spaniole. Guvernul a tăiat bugetul alocat acestui program de la 2,8 miliarde de lei în 2015 la numai 1,5 miliarde de lei în 2016. Tinerii s-au grăbit să prindă Prima Casă speriaţi că vârsta medie pentru prima achiziţie ipotecară va fi de 42 de ani, cum au anunţat reprezentanţii băncilor.

Va fi viaţă şi fără Prima Casă

Analiştii imobiliari spun că finanţări pentru piaţa imobiliară vor exista şi dacă Prima Casă nu va mai fi. “Dezvoltatorii imobiliari vor fi mai deschişi la avansuri mai mici pentru că înţeleg că riscul este mic şi trebuie să se adapteze la condiţiile de piaţă”, spune Rafaela Nebreda. Pe de altă parte, soluţiile de finanţare la dezvoltator vor presupune dobânzi de peste 9%, undeva între 9-12%. “Acum, pe creditele ipotecare standard, dobânzile  sunt undeva la 4-4,5%, iar pe Prima Casă ROBOR plus 1,5%, adică până-n 2,5%”, spune Răzvan Caliţa, manager partner Coldwell Banker. Acesta a mai adăugat că IFN-urile vor câştiga pentru că sunt mult mai flexibile, îşi vor asuma riscuri, dar dobânzile vor creşte. Însă, mulţi analişti imobiliari nu cred că băncile îşi vor permite să nu dea credite şi să mărească avansurile. “ Au banii deponenţilor şi trebuie să-i investească, nu-şi vor permite să renunţe la Prima Casă”, spune Ion Cătuţoiu.

 

Caseta cu poză

Preţurile apartamentelor noi sau vechi din București au crescut cu 4,4% față de noiembrie 2015, potrivit unui studiu realizat de compania imobiliară RealTime.  Însă pe segmentul locuinţelor din clasa economy, situate in zonele periurbane, cele care reprezintă motorul vânzărilor pe segmentul rezidenţial creşterea a fost de 10%. Preţul mediu pe unitate locativă la tIMOn a crescut de la 59.000 la 62.000 euro, fiind prima creștere a prețului mediu înregistrată în ultimii şapte ani, spun organizatorii târgului.

 

Citat 1

“ Piaţa imobiliară nu va suferi. Băncile au două variante, fie să împrumute clienţilor banii pe care-i au, fie, deponenţii îşi vor retrage banii şi vor cumpăra ei case pe care le vor închiria. Dar, vă spun că o să vedem băncile că dau credite în continuare pentru că au 30 de miliarde de euro, banii deponenţilor, cărora nu pot să le mai ofere dobânzi”

Ion Cătuţoiu, analist imobiliar

 

“Nu ştim, nimeni nu ştie, ce se va întâmpla şi care va fi reacţia băncilor după aprobarea Legii dării în plată, aşa că încercăm să găsim noi, dezvoltatorii, soluţii alternative. Noi, cei de la Gran Via, suntem în discuţii cu o bancă pentru a găsi o soluţie diferită de ceea ce înseamnă un credit bancar pentru finanţare”

Antoanela Comşa, director general Gran Via

 

tIMOn:1500 de locuinţe în 20 de ansambluri

Proiecte de peste 200 de milioane de euro sunt lansate şi promovate la ediția din această primăvară a tIMOn, care se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână în Piața Constituției din București. Cei interesaţi pot alege din 20 de proiecte care totalizează circa 1500 de locuinţe, apartamente sau vile. ” Piața nu mai este atât de polarizată ca în urmă cu 1-2 ani, când noile dezvoltări erau fie în zone foarte scumpe, fie în cele mai ieftine. Dezvoltatorii au prins curaj și mizează acum pe clasa de mijloc a populației, care reprezintă cererea sustenabilă”, a declarat  Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn. Târgul este deschis de joi până sâmbătă între orele 10.00 – 20.00 și duminică până la ora 17.00.  Peste 90% din expozanții oferă discounturi pentru cei care achizitionează locuințe în timpul târgului, acesta variind între 2 și 30%.

Românii au început din nou să-şi cumpere case şi apartamente, dovadă că anul trecut numărul de tranzacţii pe piaţa imobiliară a ajuns la 890.169, cu 65.217 mai multe faţă de 2014, a anunţat Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară

×