Creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" va fi garantat în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii de minim şapte persoane vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.
Modificările au fost făcute în şedinţa de azi a Guvernului. Până în prezent, creditele bancare contractate prin acest program pentru locuinţe, indiferent de anul construcţiei, au fost garantate de stat în limita a 60.000 euro.
Autorităţile vor lucra în noua etapă a programului Prima Casă cu băncile care au subscris, dar vor fi invitate şi alte bănci, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
"Băncile care au încă plafoane le vor folosi. Plafoanele suplimentare le vom redistribui băncilor care funcţionează deja în cadrul programului sau către alte instituţii bancare", a spus Vlădescu. Plafonul total de garanţii este de 700 de milioane de euro, cu 30% mai puţin decât anul trecut.
Guvernul vrea să ajute constructorii să iasă din situaţia financiară grea în care se află. "Va fi greu să lucreze la negru, pentru că băncile decontează lucrările efectuate şi vor trebui să aibă documentele de execuţie. Sectorul bancar va dori să lucreze cu un antreprenor general pentru construcţia respectivă", a spus oficialul Vlădescu. Cele mai multe garanţii "Prima Casă", luate pentru locuinţe de 2 camere, de 41-50 metri pătraţi.
Citește pe Antena3.ro