Programul "Prima Casă", lansat cu surle şi trâmbiţe de premierul Emil Boc în această vară, continuă să nu dea roade. Măsura eşecului este dată de faptul că Executivul a decis să retragă garanţii de 220-280 milioane de euro de la şapte bănci care nu au acordat nici un credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin acest program.
Prezentat ca o măsură centrală din programul anticriză, Programul "Prima Casă" nu a făcut până acum decât să crească preţul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere cu 15% şi să blocheze e-mail-ul "părintelui" său, premierul Emil Boc.
În rest, din iulie şi până în octombrie s-a aprobat garantarea a doar 4.740 de dosare. Din lipsă de bani şi cu nesiguranţa zilei de mâine în suflet sau confruntaţi cu regulile ambigue ale programului, birocraţia băncilor şi a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi costurile suplimentare - taxe notariale, comision de gestiune perceput de Fond, depozitul colateral pentru garantarea dobânzii -, românii n-au dat buzna la împrumuturi aşa cum au sperat guvernanţii.
Unii încă mai plâng pe lângă pereţii băncilor că din cauza birocraţiei au pierdut avansurile date pentru case... Degeaba s-a agitat premierul Boc, degeaba a făcut reclamă, degeaba i-a chemat la ordine, în septembrie, pe cei de la Fondul de Garantare - nu de alta, dar i se blocase e-mail-ul de la câte reclamaţii legate de "Prima Casă" primise... Ieri, Boc s-a dus el însuşi la Fond să vadă cum mai merg lucrurile, probabil cu speranţa unui triumf care să dea bine la electorat.
Numai că vizita s-a soldat cu un anunţ şocant: Guvernul va retrage garanţii de 220-280 milioane de euro de la şapte bănci din cele 19 înscrise în program. "Sunt trei bănci care nu au acordat nici un euro şi alte patru bănci care au consumat între 0,1% şi 3% din fondurile rezervate. Le vom lua acestor bănci sumele alocate şi le vom redistribui către alte bănci care s-au mişcat mai bine", a anunţat Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM, la finalul discuţiei cu premierul.
PERDANŢI
Pe lista băncilor cu rezultate slabe în acordarea de credite prin Programul "Prima Casă" şi cărora le vor fi retrase fondurile se află Emporiki, Intesa, Credit Europe, Bancpost, Piraeus şi CEC Bank, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. "Dacă ei hotărăsc diminuarea plafonului, ne conformăm. Am dat credite în lei şi vom continua să acordăm împrumuturi în plafonul care va fi afectat CEC Bank. Săptămâna viitoare vom ieşi cu o ofertă îmbunătăţită", a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.
El a menţionat că banca a acordat sub 100 de împrumuturi, exclusiv în lei, în cadrul programului, dar că are în analiză circa 400 de dosare de credite. "Sunt, totuşi, români care gândesc la fel ca mine, şi anume că EURIBOR, mai devreme sau mai târziu, nu va rămâne la nivelurile actuale şi poate nici cursul de schimb nu se va menţine", a încheiat Gheţea.
La rândul lor, reprezentanţii Intesa Sanpaolo Bank au declarat că în septembrie nu s-a tras nici un credit pentru "Prima Casă", deşi unele au fost aprobate de bancă şi de Fondul de Garantare. "Până în prezent au fost trase cinci credite şi avem dosare în analiză la nivelul reţelei băncii în valoare de 7,7 milioane de euro", au precizat aceştia. Oficiali ai Emporiki Bank România au menţionat că instituţia participă în continuare la program, deşi nu a acordat până acum nici un credit, în condiţiile în care procedurile de lucru sunt în pregătire.
"Am transmis băncilor cu rezultate slabe scrisori de atenţionare şi ne-au informat că dosarele sunt încă în lucru şi urmează să fie deblocate, dar îmi este greu să cred că, dacă până acum nu au aprobat nimic, vor aviza în perioada imediat următoare 2.000 de dosare", a declarat Aurel Şaramet.
PRIMA, DAR LA MÂNA A DOUA SAU A TREIA, SAU A PATRA...
El a adăugat că sunt doar patru bănci care au acoperit 88% din garanţia alocată. Cele mai multe dosare de creditare au fost încheiate de BRD, BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania şi Volksbank, acestea urmând să beneficieze de fonduri suplimentare. Garanţii reprezentând 40% din suma redistribuită vor fi folosite pentru credite la case nou-construite. Nu de alta, dar până acum "Prima Casă" nu prea a fost nouă...
Din cele 4.740 de dosare depuse pentru contractarea de credite cu garanţia statului aprobate de Fond, cele mai multe solicitări vizează locuinţe construite înainte de Revoluţie, după cum a anunţat ieri premierul Boc. 48% din totalul solicitărilor de creditare au fost depuse pentru apartamente cu două camere construite înainte de 1989, cele mai multe cereri - dacă se poate spune aşa - fiind înregistrate în municipiul Bucureşti (34%) şi în judeţele Cluj (7,15%), Timiş (5,57%), Braşov, Iaşi, Sibiu şi Constanţa.
Cele 4.740 de dosare reprezintă garanţii totale de 220 milioane de euro din plafonul de un miliard de euro stabilit de Guvern. Alte 5.200 de dosare sunt în analiza internă a Fondului, media de procesare fiind de 150 de contracte pe zi. "Cred că Fondul Naţional de Garantare a făcut tot ce este posibil pentru a reduce cu zece zile perioada de procesare internă a dosarelor, cererile fiind practic rezolvate într-un interval de cinci zile. Sper ca şi băncile să proceseze rapid aceste dosare", a ţinut să precizeze Boc. El a adăugat că volumul dosarelor de creditare încheiate de bănci pentru "Prima Casă" va fi reevaluat o dată la trei luni, iar garanţiile vor fi realocate în funcţie de gradul de utilizare.
Deci, am putea avea noi bănci lăsate fără garanţii. În ciuda eşecului înregistrat, "Prima Casă" se va derula până la sfârşitul anului 2010, potrivit raportul FMI privind prima evaluare a acordului stand-by cu România.
Citește pe Antena3.ro