Totuşi, majoritatea analiştilor imobiliari prognozează că scăderile de preţ vor continua şi în 2011, deşi în acest an scăderea medie a fost de 15%.
"Nu puţine sunt cazurile în care trebuie să convingem clienţii care vor să vândă proprietăţile cu ajutorul nostru că preţul pe care îl cer ei nu o să fie niciodată acceptat de piaţă. Unii dintre ei nu se grăbesc să vândă, aşa că îşi încearcă norocul. Abia după câteva luni în care nu primesc nici un semn de la nici un interesat ne întreabă cu cât ar trebui să ieftinească. Este un proces greoi şi presupune o muncă de convingere constantă. Este vorba despre schimbarea mentalităţii, iar asta nu are cum să se întâmple uşor", a declarat Andrei Rusu, director la Vission House. Există însă şi proprietari care înţeleg foarte bine contextul economic actual şi au acceptat chiar iniţiativa agenţiei care îi reprezintă de a face discounturi de până la 30.000 de euro pe proprietatea lor.
Pe de altă parte, nici băncile nu sunt interesate ca preţurile să scadă prea mult. Există foarte multe locuinţe vechi cumpărate cu credit şi dacă preţurile vor cădea, atunci mulţi oameni nu vor mai fi interesaţi să-şi mai achite ratele, iar băncile se vor trezi cu multe proprietăţi pe care le vor scoate la vânzare. Şi pe care nu vor mai putea lua prea mulţi bani.
Pe baza informaţiilor din piaţă, Asociaţia Brokerilor Imobiliari estimează că la nivel de Bucureşti îşi desfăşoară activitatea în jur de 1.000 de agenţii imobiliare ce funcţionează sub diverse forme de organizare juridică şi peste 3.000 de agenţi imobiliari care lucrează ca angajaţi sau colaboratori, dar şi ca persoane independente.
Circa 125.739 de locuinţe au fost cumpărate în primele şase luni din 2010 în Bucureşti, conform Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.