Sursa foto: https://pixabay.com/photos/site-head-renovation-245482/
Renovarea garsonierei este un proces important, pentru care trebuie să te pregătești serios. Este recomandat ca orice locuința să fie renovată complet o dată la 10-15 ani, în ciuda faptului că pe parcursul timpului s-au mai făcut schimbări și lucrări de întreținere. Renovarea totală a garsonierei are rolul de a spori confortul căminului și a-i crește valoarea, de a-l face mai sigur și mai eficient din punct de vedere energetic.
Iar pentru ca acest proces să decurgă cât mai rapid și fără obstacole, este bine să te ocupi din timp de achiziționarea materialelor necesare. Îți prezentăm, în continuare, materialele de care ai nevoie pentru reparațiile totale din garsonieră.
1. Profile din gips-carton
Profilele din rigips se folosesc pentru ridicarea pereților despărțitori (în cazul în care vrei să-ți compartimentezi garsoniera), formarea scheletului de susținere în cazul tavanelor false, fixarea, compartimentarea și rigidizarea tocurilor de uși, dar și mascarea diferitelor spații prin aplicarea de plăci din gips-carton. Există pe piață mai multe tipuri de profile din rigips, principalele fiind cele de tip UW, CW, CA și CD.
2. Vopsea lavabilă
Vopseaua lavabilă se numără printre cele mai populare materiale pentru zugrăvirea pereților, iar principalele motive sunt aspectul său și faptul că pereții zugrăviți cu o astfel de vopsea pot fi curățați simplu și rapid cu o lavetă umedă. Poți spăla vopseaua lavabilă de aproximativ 200 de ori până ca această să se uzeze. Mai mult, este foarte ușor de aplicat pe diverse suprafețe și nu e nevoie neapărat de un meseriaș pentru zugrăvirea pereților.
Puterea sa de acoperire este un alt avantaj, cu un singur litru de lavabilă fiind posibilă vopsirea a circa 15 metri pătrați. În plus, se usucă rapid, cam în 24 de ore, ceea ce înseamnă că îți poți zugrăvi garsoniera în prima parte a zilei, iar a doua zi dimineață vopseaua lavabilă va fi uscată.
3. Amorsă
Amorsa este un material care joacă rolul de strat pregătitor, aplicându-se pe pereții garsonierei, pe tavan și pe podele, la diferite tipuri de lucrări: reparații, zugrăveli, montarea faianței sau instalarea tapetului.
La vopsitul pereților, primul strat care trebuie aplicat este amorsa. Pentru asta, tot ce ai de făcut este șlefuirea ușoară a peretelui, curățarea de praf și aplicarea amorsei, care va consolida stratul suport, va fixa praful și va pregăti suprafața pentru aplicarea vopselei. Când pui gresie și faianță, amorsa trebuie aplicată înainte de montarea plăcilor. În acest caz, amorsa va împiedica apă conținută de adezivul de placare să se infiltreze în rigips.
4. Glet de încărcare (umplere)
Acest glet este folosit pentru obținerea unor suprafețe interioare perfect plane și netede. Gletul de încărcare (umplere) este un mortar făcut din ipsos sau alte ingrediente acrilice, iar rolul său este de a pregăti suprafețele tencuite pentru aplicarea ultimului strat. Este un material ușor de șlefuit.
Folosește această listă pentru a calcula din timp necesarul pentru fiecare material și pentru a le cumpăra înainte de începerea lucrărilor de renovare.