x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Reţeta vânzărilor imobiliare în timp-record

Reţeta vânzărilor imobiliare în timp-record

de Diana Scarlat    |    27 Iul 2015   •   20:28
Reţeta vânzărilor imobiliare în timp-record
Sursa foto: Adrian Manolache

Cei care vor să-şi cumpere un apartament în această perioadă au oferte foarte bune. Constructorii s-au reorien¬tat, pe o piaţă încă marcată de criză, şi au apelat la cele mai ingenioase strategii de marketing. Piaţa imobiliară a suferit multe transformări în ultimii ani, dar merge spre bine de la jumătatea anului trecut, când s-a înscris pe un trend de stabilitate, spun dezvoltatorii imobiliari care se întrec în discounturi şi facilităţi pentru clienţi.

Celor care vor să ştie exact în ce locuinţe investesc, dezvol¬tatorul imobiliar le pune la dispoziţie toate datele referi¬toare la construcţie. Pentru fiecare apartament există docu-mentaţie, din care reiese cali¬tatea tehnică. Cei care doresc să achite în avans pentru locu¬inţe fie prin credit bancar, fie făcând plata integral trebuie să ştie că dezvoltatorii imobiliari serioşi îşi iau, mai nou, banca drept garant. Astfel, banca face recepţia lucrării şi virează banii în contul dezvoltatorului doar după ce experţii evaluatori constată că s-au respectat toate specificaţiile din caietul de sarcini, astfel încât banii clienţilor să fie o investiţie sigură. “Dirigintele de şantier semnează pentru fiecare placă, la fier, la beton şi aşa mai departe. Totul este fotografiat şi filmat, materialele existând la dosar. Iar banca cere caietul de sarcini al blocului şi face recepţia, la final”, explică Florin Patramă, reprezentant Aurelius Imobiliare Residence. Cumpărătorul trebuie să ştie că sunt deja constructori care vin cu astfel de oferte, pentru a oferi garanţia calităţii construcţiilor şi a siguranţei investiţiilor. Sunt vândute foarte repede locuinţele cu preţuri mici, dar şi locuinţele cu preţuri mai mari, pentru care dezvoltatorii imobiliari s-au gândit să ofere alte facili¬tăţi şi, mai ales, să ofere o construcţie de calitate. „În această primăvară am finalizat un proiect P+6 în zona Colen¬tina, pe care l-am vândut inte¬ gral în mai puţin de trei luni, iar acum finalizăm un proiect P+7, pe care mai mult ca sigur îl vom vinde la fel de repede. Supra¬faţa apartamentelor este de 60 de metri pătraţi. Pentru următoarele proiecte vom menţine preţul de 800 de euro pe metru pătrat, iar apartamen¬tele se vând cu mobilă de bucătărie şi aer condiţionat. Valoarea totală a unui aparta¬ment este de până la 50.000 de euro, la care facem discount de până la 5.000 de euro pentru cei care plătesc în avans. Ne pregătim să construim şi un ansamblu de 300 de apartamente în zona Colentina-Fundeni”, mai spune dezvoltatorul imobiliar.


Locuinţe ieftine la licitaţie

Conform Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică (IRICE), evoluţia pieţei imobiliare în 2015 păstrează trendul de scădere a preţurilor înregistrat începând cu anul 2010, ajungând la 40%-50% pentru proprietăţile din Bucureşti. „La fel ca anul trecut, printre factorii responsabili de scăderea preţurilor se enumeră criza gravă a sistemului bancar, scăderea economiei româneşti din ultimii ani, scăderea sumelor destinate investiţiilor, reducerea drastică a veniturilor reale ale populaţiei, scăderea masivă a veniturilor românilor care muncesc în afara graniţelor, fiscalitatea excesivă, haosul legislativ etc.”, se arată într-un comunicat al instituţiei. Potrivit IRICE, în acest an, apariţia pe piaţă a peste 120.000 de apartamente, vile şi case care au fost deja confiscate de bănci în 2014 va accelera scăderea preţurilor. „Aceste proprietăţi vor ajunge pe piaţă, în cadrul licitaţiilor bancare, cu preţuri între 50% şi 25% din preţul o r i g i n a l , p r o vocând o adevărată avalanşă a preţurilor în acest an. La fel ca în 2014, peste 70% dintre achiziţiile imobiliare se vor derula şi în 2015, în cadrul executărilor silite, care oferă preţuri de 300 până la 250 de euro pe metru pătrat construit în Bucureşti, în zonele premium”, se mai arată în raportul IRICE. Cifrele anului 2014 i-au determinat pe specialiştii în piaţa construcţiilor rezidenţiale să prevadă un viitor sumbru dezvoltatorilor imobiliari, mai ales în Capitală. Calculele au arătat scăderi medii de prețuri de circa 25% în 2014, cu maxime de 35% în zona case, vile și terenuri centrale. În continuare se aşteaptă, conform predicţiilor IRICE, scăderi semnificative de prețuri, până la jumătate.

Iașiul, foarte scump

Pe acelaşi principiu al sigu¬ranţei investiţiei, la Iaşi, cel mai bine vândute apartamente sunt cele noi din complexul rezidenţial construit recent în zona Parcului Copou, la Exclusive Residence, deşi preţurile sunt duble faţă de cele ale unor apartamente similare din Capitală – simi¬lare ca zonă şi calitatea mate¬rialelor folosite -, pornind de la 80.000 de euro pentru un apartament de 56 de metri pătraţi. Ansamblurile rezidenţiale includ servicii de pază, magazine, bănci, piscină şi locuri de joacă pentru copii.

 

×