Numărul agenţilor imobiliari din România a crescut în ultimii ani până la aproximativ 8.000, adică un agent la 2.500 de locuitori, în timp ce pe o piaţă activă, precum cea din America de Nord, acest raport este de un agent la 300 de locuitori, iar în Europa, unul la 1.000, conform unei analize de specialitate.
În prezent, pe piaţa din România activează un număr insuficient atât raportat la populaţia ţării, cât şi comparativ cu alte state, unde raportul este de 4 ori mai mare (în statele din Europa) până la 6-7 ori mai mare (în statele din America de Nord), conform analizei RE/MAX România. Specialiştii apreciază că, dacă această profesie ar fi reglementată, având un pachet de legi care să o normeze şi să o favorizeze, România ar putea să aibă minimum un agent imobiliar la 1.000 de locuitori, deci un total de 20.000 de agenţi, astfel încât să poată atinge un nivel comparabil cu alte state europene similare. RE/MAX România estimează că în prezent există circa 3.000 de agenţii imobiliare şi 7.000-8.000 de agenţi.
'În multe state, pentru a practica această profesie, un agent imobiliar trebuie să deţină o diplomă şi să fie înregistrat într-o asociaţie, iar asta presupune până la doi ani de studiu şi un examen cât se poate de serios. În Europa, industria de real estate se află în plin proces de creştere, dar încă sunt multe diferenţe în ceea ce priveşte practica şi legislaţia. Pe termen lung, însă, se aşteaptă o creştere a numărului de agenţi imobiliari', se precizează în analiză.
Creşterea numărului de agenţi este dependentă pe de o parte de dinamica pieţei, iar pe de altă parte de nivelul de educaţie şi profesionalizare, de normarea şi reglementarea profesiei, lucru aflat în interdependenţă cu gradul de interes al breslei şi membrilor acesteia.
Specialiştii mizează, pentru următorii doi ani, pe o menţinere a dinamicii pieţei şi o creştere a numărului de agenţi imobiliari. AGERPRES