x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Românii vor locuinţe construite după ’77

Românii vor locuinţe construite după ’77

de Daniela Ivan    |    23 Iun 2011   •   21:00
Românii vor locuinţe construite după ’77

'Caut apartament cu doua camere, in zona semicentrala, construit dupa 1977, aproape de mijloacele de transport in comun. Suprafata utila 65 de mp, etaj intermediar, bloc cu 4 niveluri.' Asa arata solicitarea ma­jo­ritatii persoanelor interesate de cumpararea unei locuinte, potrivit unui studiu al BCR.

Anul de constructie al imobilului este foarte important pentru majoritatea cumparatorilor. Doar 11,1% doresc sa achizitioneze un imo­bil construit intre 1945-1977, iar 25,9% vor sa locuiasca intr-un proiect re­zidential nou. 'Nimeni nu vrea sa cum­pere locuinte construite inainte de 1945. Aproape 90% dintre romani vor locuinte construite dupa 1997, cei mai multi pe cele din 1977-1990', a declarat Andrei Sarbu, vic­e­pre­se­din­te al companiei de consultanta imo­biliara Coldwell Banker, parte­ner la studiul citat.

In acelasi timp, aproape 60% dintre cei interesati sa cumpere o lo­cuin­ta se uita mai ales la zonele semicentrale, iar un sfert la cele centrale. Lo­cu­intele din afara orasului sunt cau­tate doar de 6% dintre clienti, in timp ce zonele ultracentrale intra in pre­fe­rintele doar a 6,54% dintre bu­cu­resteni, iar in restul tarii doar 2,88% dintre romani au astfel de preferinte.

Aproprierea fata de mijloacele in transport in comun reprezinta cel mai important criteriu luat in consi­derare la achizitionarea unei locuinte. In Capitala, apropierea de metrou este foarte importanta pentru majoritatea celor care cauta o locuinta.

Romanii isi doresc mai ales lo­cuinte cu doua camere si trei camere, finalizate si in blocuri cu maximum patru etaje, la niveluri intermediare. Suprafata medie utila preferata de cei mai multi bucuresteni este de 66,75 metri patrati, iar in tara aria medie este de 60,53 metri patrati.

Pretul unui metru patrat de apartament intr-un bloc vechi se situa in mai in Capitala la 1.105 euro, cu 11,6% mai putin decat in mai 2010. In tara, pretul unui metru patrat mediu era de 1.045 euro, conform indicelui imobiliar calculat de portalul imobiliare.ro.

Peste 45% din persoanele chestionate au indicat ca vor sa ach­i­zi­tio­neze o proprietate prin programul Prima Casa, in timp ce doar 22,64% vor sa cumpere doar prin surse proprii. La nivel de Bucuresti, 41,51% din clienti s-au aratat interesati de Prima Casa, iar 20,76% sa cumpere prin surse proprii.

In ceea ce priveste avansul pe care cumparatorii sunt dispusi sa-l asigure, 47,5% au indicat un procent de 5-10% la nivelul Romaniei, in timp ce in Bucuresti procentul este de 42,86%, conform studiului. Cei mai putini au la dispozitie un buget pentru avans mai mare de 25%, respectiv 5,28% la nivel national si 2,38% la nivelul Capitalei.

×
Subiecte în articol: constructii & proprietati