Agenţii imobiliari şi potenţialii cumpărători de locuinţe se aşteaptă la o scădere a preţurilor locuinţelor în 2023, în vreme ce pentru dobânzile la creditele ipotecare estimările sunt mai degrabă de creştere, potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro împreună cu OLX.
Întrebaţi cum se aşteaptă să evolueze preţurile locuinţelor de vânzare în 2023, utilizatorii Storia.ro şi OLX se aşteaptă ca preţurile să scadă semnificativ (35%), uşor (24%) sau să stagneze (14%), în timp ce respondenţii din agenţii imobiliare se aşteaptă în mai mare măsură ca preţurile să scadă uşor (42%) sau să stagneze (26%) şi în mai mică măsură să scadă semnificativ (16%), arată sondajul.
Respondenţii privaţi preconizează aşadar scăderi mai mari comparativ cu agenţii imobiliari. Balanţa înclină însă invers când vine vorba de dobânzi, 14% dintre agenţi aşteptându-se la creşteri majore, faţă de 21% dintre potenţialii proprietari.
„La capitolul evoluţiei dobânzilor la creditele ipotecare din 2023, agenţii imobiliari par mai optimişti decât respondenţii privaţi – proprietari, cumpărători şi chiriaşi. Deşi ambele categorii se aşteaptă, în primul rând, la creşteri uşoare, sunt menţionate şi creşteri majore, aşteptate de 21% dintre respondenţii privaţi versus 14% dintre agenţii imobiliari. Aşadar, 52% dintre agenţi se aşteaptă ca dobânzile să crească, 29% se aşteaptă să scadă uşor sau semnificativ şi 16% să stagneze, în timp ce utilizatorii platformelor anticipează în proporţie de 46% creşteri, scăderi 27% şi stagnări 11%”, arată raportul.
Întrebaţi ce activităţi imobiliare au în plan pentru 2023, cumpărătorii şi chiriaşii spun că îşi menţin interesul pentru urmărirea anunţurilor imobiliare (70%) şi dorinţa de a programa vizionări atunci când vor găsi proprietăţi de interes (47%). Tot datele Storia.ro arată că anul 2022 a fost perceput ca un an al scumpirilor pe piaţa rezidenţială, iar printre dificultăţile imobiliare întâlnite de utilizatorii platformei, pe lângă creşterile de preţ la locuinţe, s-au regăsit şi ratele dobânzilor şi tarifele la utilităţi.
În plus, mulţi utilizatori ai platformei au spus că valoarea avansului necesar achiziţiei unei locuinţe a depăşit bugetul pe care îl aveau disponibil. În ceea ce priveşte vânzătorii, un alt studiu Storia.ro arată că 42% dintre cei care au vândut anul trecut o proprietate au acceptat o reducere de preţ, în cazul unora aceasta fiind chiar şi de peste 10%.
(sursa: Mediafax)