x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Sustenabilitatea business-urilor viitorului - 4 investiții smart pentru a atrage angajați valoroși

Sustenabilitatea business-urilor viitorului - 4 investiții smart pentru a atrage angajați valoroși

16 Sep 2022   •   16:13
Sustenabilitatea business-urilor viitorului - 4 investiții smart pentru a atrage angajați valoroși

Piața de muncă a devenit un veritabil teren competitiv, unde antreprenorii aduc la masa negocierilor oferte personalizate, cu scopul de a atrage atenția și de a menține interesul tinerelor talente. În urma episodului pandemic, forța de muncă și-a schimbat prioritățile; așadar, managerii sunt nevoiți să adapteze strategia internă de funcționare a business-ului, în acord cu cerințele actuale.

Într-o perioadă dominată de incertitudine, angajații simt nevoia de predictibilitate și de siguranță a unui spațiu de lucru eficient, construit în jurul inovațiilor din domeniul tehnologiei și conceptului de sustenabilitate. Mai precis, tinerii care fac parte din generația Z sunt candidații ideali pentru ocuparea locurilor vacante, fiind apreciați pentru adaptabilitate, flexibilitate și bagajul vast al cunoștințelor din tehnologie.

 

Tinerele talente au conștientizat importanța integrării într-o comunitate puternic dezvoltată, în jurul unor valori comune, îndreptate spre menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională, fără a neglija latura socială. Astfel, pachetul de facilități privind oportunitățile pentru dezvoltarea personală, amenajarea spațiilor verzi în proximitatea birourilor, garantarea unui nivel sporit de siguranță și organizarea unor zone recreative lângă sediul companiei reprezintă piesa de negociere preferată de tinerele talente.

 

În circumstanțele date, antreprenorii trebuie să continue ascensiunea digitalizării accelerate de pandemie, pentru a susține cultura de wellbeing și implementarea conceptului de sustenabilitate.

Tehnologie și inovație

În contextul provocărilor venite din partea sectorului economic și social politic, managerii companiilor sunt încurajați să facă anumite mișcări strategice, în sensul unor investiții și bune practici. Creșterea constantă a ratei inflației, deficitul forței de muncă specializată și reorganizarea mediului de lucru constituie un șir de greutăți întâlnite în mediul de afaceri.

 

Prin urmare, un bun lider aduce un factor de unicitate în propriul business, fiind capabil să facă diferența dintre succes și eșec. Inovația constituie rezultatul unei combinații eficiente între creativitate, încredere, onestitate și empatie, în care un antreprenor inspirat alege să investească, pentru bunăstarea angajaților și protejarea mediului înconjurător.

 

În esență, conceptul de sustenabilitate adaptat sectorului de business al viitorului se bazează pe coexistența a trei concepte relevante. În primul rând, consumul responsabil de resurse s-a transformat într-o cerință obligatorie pentru dezvoltarea sustenabilității în sectorul imobiliar.

 

Reducerea semnificativă a emisiilor de carbon produse de fiecare construcție de birouri poate fi diminuată, prin îndeplinirea unor bune practici, precum reciclarea materialelor, repararea componentelor defecte și recondiționarea echipamentelor de lucru. Dacă le oferi instrumentele necesare, oamenii se pot implica în realizarea unor schimbări radicale.

 

În egală măsură, noțiunea de wellbeing, prin care se asigură confortul deplin pentru angajați, contribuie la buna desfășurare a activităților în cadrul unei companii. Astfel, antreprenorii încep să acorde mai multă atenție nevoilor oamenilor, privind implicarea în proiecte variate, lansarea unui program flexibil de lucru, asigurarea posibilităților de promovare și aprecierea față de sarcinile îndeplinite.

 

În vremurile readaptării, atât dezvoltatorii din sectorul imobiliar, cât și chiriașii clădirilor de birouri încep să includă în proiectele de dezvoltare norme definite de sustenabilitate, asemenea eficienței energetice. Așa-numitele clădiri verzi elimină impactul negativ asupra mediului înconjurător, întrucât performanța construcției este regândită, cu scopul de a reduce emisiile de carbon și favorizând bunăstarea planetei și a celor care lucrează în cadrul companiei.

 

Productivitatea tinerelor talente este influențată în mod direct de spațiul de lucru în care își desfășoară zilnic activitatea, ceea ce înseamnă că biroul clasic are nevoie de o reinventare din toate punctele de vedere. În acest scop, Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, a dezvoltat IMMUNE Building Standard™, o certificare pentru clădiri ce conține peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale, acordată de Healthy by Design Building Institute (HDBI) din Bruxelles, printr-un evaluator independent.

 

O soluție inovatoare ce răspunde contextului epidemiologic, IMMUNE Building Standard™ pune la dispoziție antreprenorilor și managerilor din orice domeniu echipamentul necesar pentru monitorizarea, comunicarea și ajustarea sănătății spațiilor interioare. Drept urmare, tinerele talente se vor simți în siguranță, lucrând într-un mediu sănătos, protejat în fața amenințărilor de tip patogen.

Dezvoltarea campusurilor urbane

Pe măsură ce lucrurile încep să revină pe un făgaș normal, angajații iau în considerare întoarcerea în formă fizică la birou, din nevoia de interacțiune cu restul colegilor. Prețuind flexibilitatea programului câștigat în urma sistemului de muncă hibrid, aceștia sunt de părere că spațiul de lucru trebuie să se transforme într-o experiență complexă, care să acopere mai multe nevoi.

 

Ideea este susținută de sondajul efectuat de Genesis Property la nivel național, unde 53,4% dintre participanți sunt de părere că interacțiunea cu restul colegilor în afara biroului are un efect pozitiv asupra randamentului și coeziunii echipei. Mai mult, 63% susțin că existența unor parcuri și spații verzi în apropierea companiei ajută la îmbunătățirea relațiilor de prietenie și colegialitate.

 

Astfel, conceptele de co-living și co-working prind contur, funcționând la unison pentru integrarea mai multor facilități special dedicate forței de muncă. Un exemplu pertinent este transformarea Novo Park în YUNITY Park, un campus urban dezvoltat în extensia birourilor, proiectat pentru a aduce confort și flexibilitate tinerelor talente.

 

Un concept nou de real estate, YUNITY Park oferă spații de co-living într-un campus de birouri, alături de zone de co-working, unde oamenii pot să lucreze liniștiți, departe de zgomotele supărătoare ale orașului. Astfel, rezidenții se vor bucura de un amfiteatru modern, un foodhall, un centru de conferințe, spații de evenimente și de o pădure urbană pentru relaxare, socializare și interacțiune umană.

Crearea unor birouri satelit

Tendințele de lucru din ultimii doi ani evidențiază necesitatea oamenilor talentați pentru mobilitate și flexibilitate, luând în calcul persoanele care au nevoie să se mute temporar în alt oraș pentru un nou job sau nomazii digitali, care își pot desfășura activitățile de lucru din orice punct al lumii. În consecință, biroul amplasat într-un spațiu fix lucrează împotriva nevoilor cerute; așadar, antreprenorii pot lua în considerare înființarea unor birouri satelit.

 

Un astfel de proiect se adresează IMM-urilor, corporațiilor sau celor care lucrează în regim de freelance, deoarece aduce beneficii majore în favoarea ambelor tabere. Pe termen lung, acest birou virtual asigură spații de co-working pentru tinerele talente, care se lovesc în mod constant de bariere geografice.

 

În timp ce antreprenorii își pot gestiona mai bine costurile privind amenajarea unor spații de birouri, echipele formate pot lucra atât online, cât și offline, menținând interacțiunea dintre colegi.

Consolidarea unor programe de training și de încurajare a creativității

Dincolo de avantajele unui spațiu de lucru sigur și ale zonelor special amenajate pentru relaxare și socializare, randamentul angajaților este direct influențat de nivelul de pregătire profesională. Persoanele talentate își doresc să progreseze constant, iar acest lucru este posibil doar prin urmarea unor programe de training.

 

Antreprenorii au devenit conștienți de faptul că forța de muncă s-a transformat în unul dintre cele mai importante atuuri ale unei companii, întrucât ajută la îmbunătățirea rezultatelor și la creșterea productivității. Prin urmare, investiția pentru dezvoltarea angajaților va duce la motivarea echipei.

 

Viitorul unei companii se regăsește în investiții, iar calitatea oamenilor angajați reprezintă cheia pentru o dezvoltare armonioasă și sustenabilă a business-ului. Având alături o echipă eficientă, orice antreprenor își poate depăși limitele.

 

Sursă foto: Genesis Property

 

 

×