Știai că există mai multe tipuri de caramida și fiecare vine cu plusurile sale? Dacă ai în plan o construcție sau renovare, este bine să știi cât mai multe despre acest subiect deoarece informațiile te vor ajuta în raport cu arhitecții, designerii și meșterii cu care urmează să lucrezi. Astfel, vei putea să iei decizii informate și să profiți la maximul de caracteristicile de care ai nevoie în construcție.
Istoria cărămizii
Istoria cărămizilor începe mai devreme decât poți să-ți închipui, și anume în anul 7000 înainte de Hristos, când civilizațiile din Egipt și Mesopotamia foloseau cărămizi din lut uscate la soare în construcții.
Atât timpul cât și civilizațiile și-au pus amprenta asupra modului de producție al cărămizilor, dezvoltându-le și adaptându-le nevoilor oamenilor. Astăzi, datorită evoluției tehnologiei, am ajuns să avem cărămizi auto-vindecătoare și inteligente. Cine ar fi crezut că un - putem să-i spunem - banal material de construcții ar putea avea asemenea caracteristici acum câțiva ani?
Haide să aflăm care sunt tipurile de cărămidă de pe piață și ce avantaj aduce fiecare.
Tipuri de cărămidă
În funcție de nevoile pe care le ai în construcții sau renovări, există câte un tip de cărămidă pentru fiecare dintre ele. Alege informat și bucură-te de avantaje pentru o perioadă lungă de timp.
1. Cărămizi din lut ars
Acestea sunt cel mai des folosite pentru construcții rezidențiale și comerciale deopotrivă. Sunt fabricate din lut natural, ars în cuptoare la temperaturi ridicate.
Unul dintre avantajele pe care acestea le aduce este faptul că sunt rezistente la incendii și au o mare durabilitate în timp. Oferă și o izolație termică crescută, păstrând căldura și eliberând-o treptat pentru o mai mare eficiență energetică.
2. Cărămizi refractare
Sunt folosite în construirea cuptoarelor și a șemineelor. De bună seamă că rezistă la temperaturi ridicate și la șocuri termice: dacă ai un cuptor sau un șemineu pe care îl folosești iarna, temperatura din interiorul acestuia va crește treptat, ajungând de la temperaturi negative la multe grade cu plus.
Au și ele o durabilitate în timp care le face perfecte pentru folosirea în diverse domenii.
3. Cărămizi cu proprietăți acustice îmbunătățite
Atunci când îți dorești o izolare fonică pentru casă sau camere, poți să începi prin folosirea cărămizilor cu proprietăți acustice îmbunătățite față de cele clasice. Acestea absorb sunetul și reflexiile sonore, ceea ce duce la o diminuare a nivelului de zgomot.
Având un confort acustic crescut, vei avea și o viață mai liniștită.
4. Cărămizi perforate
Cărămizile perforate au marele avantaj de a reduce greutatea, făcând astfel manipularea și instalarea lor mult mai facilă.
Au o bună izolație tehnică datorită găurilor care formează un strat de aer în interiorul pereților, care funcționează ca un izolator suplimentar. Mai mult decât atât, găurile facilitează trecerea cablurilor și a conductelor de ventilație prin pereți. De asemenea, oferă și o ventilație naturală, tot datorită găurilor din dotare.
5. Cărămizi pentru construcții ecologice
În ultima perioadă, construcțiile ecologice au prins tot mai mult teren și e de la sine înțeles că trebuiau să apară și cărămizi care să respecte principiile acestui stil de viață. Acestea sunt făcute din materiale reciclabile și cu o amprentă de carbon redusă, astfel impactul asupra resurselor naturale este redus spre minim.
Chiar dacă sunt noi, ele sunt rezistente și durabile și oferă o izolație tehnică sporită. Astfel, eficiența energetică este una superioară, la fel ca și gestionarea energiei.
Cunoscute mai de demult sau fabricate prin tehnici moderne, cărămizile au jucat mereu un rol important în construcții și renovări, fiind cele care dau formă spațiului.
În funcție de locația în care amplasezi noua așezare și de caracteristicile pe care vrei să le aibă aceasta, poți să alegi dintr-o multitudine de tipuri de cărămidă. Cele cinci din acest articol sunt doar câteva din cele prezente în acest moment pe piață. Alege tipul sau tipurile potrivite fiecărui spațiu în parte și bucură-te de ele pentru o perioadă cât mai lungă de timp!
Credite foto: unsplash.com, unimat.ro