x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Cum să-ți găsești pacea sufletească într-o birocrație notarială

Cum să-ți găsești pacea sufletească într-o birocrație notarială

23 Apr 2024   •   10:22
Cum să-ți găsești pacea sufletească într-o birocrație notarială

Ești pe punctul de a-ți cumpăra un apartament cu două camere în sectorul 4 din București. Spațios, aerisit, la etajul 1 dintr-un bloc nou, construit după ultimele norme în vigoare. În jur ai spații verzi, locuri de joacă pentru copii, supermarketuri la alegere. Cât ai așteptat momentul ăsta!

Ziua în care te duci la bancă, semnezi actul de vânzare-cumpărare al apartamentului și gata, îl primești deja la cheie!

Dar știi vorba aceea de duh? Că Dumnezeu râde de planurile tale. Așadar, ziua decisivă a venit și, când să te prezinți cu zâmbetul pe buze la bancă, afli că ai un deces în familie și trebuie să pleci de urgență în orașul natal. Ce faci în situația asta neplăcută? Nu ești căsătorit, deci soția iese din calcul. Cineva, totuși, trebuie să meargă la bancă în locul tău, să se ocupe de treburile pe care ești nevoit să le abandonezi din motive care, evident, nu țin de tine.

Noroc cu Matei! Prietenul tău din copilărie care niciodată nu te-a lăsat la greu, stabilit și el de multă vreme în București. Îl suni și, cu vocea strânsă de emoție, îi explici ce s-a întâmplat. Și îl rogi frumos să se prezinte la cel mai apropiat notariat din sectorul 4 pentru a primi asistență specializată în redactarea și autentificarea unei procuri notariale. Adică acel document legal care îl împuternicește pe Matei să meargă la bancă și să semneze în numele tău contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului.

Matei știe ce are de făcut. Biroul Notarial “Civilis” este primul care îi vine în minte. A apelat la el și în trecut, când a mers cu tatăl său în vârstă să-și pregătească testamentul. Tatăl său nu mai e în viață, așa că poate empatiza cu stările prin care treci tu. Dar timpul nu-i permite lui Matei să zăbovească asupra emoțiilor negative. Are nevoie de servicii profesioniste și cât mai rapide cu putință.

E de la sine înțeles de ce. Are nevoie, de asemenea, de niște notari cu ani mulți de experiență în spate, care să-l treacă cu ușurință prin tot hățișul birocratic al redactării unei procuri notariale.

În cele din urmă, are nevoie să fie prompt și eficace în a se asigura că apartamentul tău e pe mâini bune. Și că te așteaptă răbdător să-l iei în primire după ce îți îndeplinești toate îndatoririle de familie. Iar Biroul Notarial “Civilis” din Sectorul 4 sare imediat în ajutorul lui Matei.

Și, implicit, în ajutorul tău, chiar dacă te afli la zeci de kilometri distanță, cu mintea presată între obligațiile familiale și grijile legate de prietenul tău cel mai bun. Care sunt aceste griji? Dacă se descurcă, dacă angajații Biroului Notarial “Civilis” nu au pe cap și alte documente de autentificat, nu numai procuri notariale, dacă totul decurge bine până la final, în așa fel încât să nu apară iar surprize neplăcute.

Sunt întrebări firești pe care ți le pui la volan în timp ce conduci spre orașul natal, cu un cer negru deasupra capului, ca hainele de doliu pregătite pentru înmormântare. Din fericire, aceste întrebări nu ajung să te consume, fiindcă primești telefon de la Matei.

Totul s-a rezolvat repede și eficient, te anunță cu seninătate prietenul tău. Acum, nu mai rămâne decât să meargă cu procura notarială în mână la bancă și să închidă cu succes și tranzacția imobiliară lăsată în stand-by.

Zâmbești ușurat și te concentrezi mai bine la șofat. Deja transpirația din palme nu-ți mai udă volanul. Deja inima nu-ți mai bate cu putere în piept de emoție și gânduri negative. Da, e bine să găsești puterea de a zâmbi, indiferent de circumstanțe, îți spui. Și e bine, ba chiar esențial, să ai un prieten de nădejde ca Matei, care să te scoată din orice nisip mișcător în care te aruncă viața.

Ce te-ai fi făcut fără Matei într-o zi ca asta? Cu siguranță ți-ai fi dorit să fii supererou, să ai puterea de a te împărți în două, o jumătate a ta să fie prezentă la înmormântare, cealaltă jumătate la Biroul Notarial “Civilis”, ca să nu-l mai fi pus pe Matei pe drumuri. Dar știi că acest lucru ar fi fost imposibil. Tocmai din acest motiv, prietenul tău, prin fapta bună de care a dat dovadă, merită respect și recunoștință până la sfârșitul vieții.

Nici nu apuci să intri bine în orașul natal că Matei te sună iar. A rezolvat și la bancă. Contractul e semnat, apartamentul e pregătit să-l iei în primire, de îndată ce revii în București. Gata, acum chiar că ți s-a luat o piatră de pe inimă! Cerul parcă nu mai e așa negru, ba chiar poți vedea soarele cum încearcă să răzbată printre nori. Vezi, n-a mai fost nevoie să te împarți în două jumătăți, n-a mai fost nevoie să te transformi în supererou.

Biroul Notarial “Civilis” și Matei au fost supereroii tăi în această zi nefastă. Și, ca în orice poveste cu supereroi, totul e bine când se termină cu bine. De la bal la notar (nu la spital!) și de la bancă la apartament. Hai, zâmbește și tu, chiar dacă acum ai parcat mașina și te duci să-ți vezi rudele în doliu.

 

Nu e ușor, de acord, inima ți-e, pe bună dreptate, îndurerată. Însă, datorită lui Matei și a Biroului Notarial „Civilis”, ai putut s-o scoți la capăt mai mult decât onorabil. Datorită lor, ți-ai regăsit, atât cât se poate, pacea sufletească în birocrația notarială. Dar și în viața de zi cu zi, cu toate necazurile și neajunsurile ei.

×