Procesul de convergenţă a României către media Uniunii Europene se va întinde pe o perioadă considerabilă de timp, de circa 40 de ani, în condiţiile în care o rată anuală normală de creştere economică se va situa pe termen lung probabil în jur de 3-4%, se arată într-un raport al Moody's.
"Combinaţia dintre mediul de afaceri echitabil, statutul de membru al Uniunii Europene, şi îmbunătăţirea infrastructurii fizice şi sociale, susţinută de fondurile europene, ar trebui să susţină niveluri de investiţii mai mari în timp, permiţând o creştere graduală a venitului real către media blocului comunitar. Cu toate acestea, acest trend va dura o perioadă considerabilă de timp, probabil circa 40 de ani", potrivit raportului Moody's, citat de antena3.ro.
Agenţia de rating apreciază că potenţialul de creştere economică a României pe termen lung este ridicat , în principal întrucât statul este în mod semnificativ mai sărac decât majoritatea altor ţări din UE.
"Moody's anticipează că revenirea economiei României va fi graduală. Este puţin probabil ca ritmul de creştere economică să atingă nivelurile înregistrate înainte de criză pentru perioade sustenabile, în special dacă avansul economiei europene rămâne redus. O rată de creştere economică mai normală pe termen lung este probabil de 3-4% pe an, ţinând cont că există încă câteva obstacole pentu avansul rapid al PIB-ului României, în special agenda dificilă de reforme structurale şi nevoie de infrastructură. Totuşi, în acest ritm, venitul va converge la media UE într-o perioadă de timp relativ lungă", se precizează în raport.
Economia României a înregistrat, în perioada 2001-2008, o creştere economică reală medie de 6,2% pe an, în contextul în care populaţia a scăzut.
Agenţia de rating anticipează că economia se va contracta cu 8,9% în acest an, dar că va înregistra un avans de 1,2% în 2010.
Moody's notează că indiciile privind nesustenabilitatea creşterii economice au devenit mai evidente în 2006 şi 2007, în contextul în care preţul activelor a crescut, deficitul de cont curent s-a majorat, iar creşterea creditării loacle s-a accelerat.
De asemenea, agenţia arată că vulnerabilitatea României la înrăutăţirea mediului economic mondial a crescut din cauza majorării împrumuturilor externe şi a cheltuielilor bugetare înaintea alegerilor din toamna anului trecut.
"Situaţia economică s-a deteriorat rapid începând din ultimul trimestru al anului trecut. Băncile, preocupate iniţial de lichiditate, iar mai târziu de calitatea activelor, au restricţionat creşterea creditării, în special către sectorul privat. În plus, gospodăriile şi corporaţiile au devenit mai precaute, ceea ce a afectat investiţiile şi consumul. Cererea de pe piaţa locală a fost afectată pe deasupra de înăsprirea condiţiilor de politică fiscală, în contextul în care Guvernul a fost forţat să restricţioneze avansul cheltuielilor după câţiva ani de relativă risipă. Totodată, exporturile au fost afectate grav de recesiunea severă din zona euro şi mult fabrici au fost închise temporar", aminteşte agenţia de evaluare financiară.
Moody's consideră că revenirea economiei pe creştere ar putea veni mai repede decât în alte state din regiune, precum Bulgaria sau ţările baltice, întrucât în România sectorul privat are un grad de îndatorare mai redus şi există un regim de curs de schimb flexibil, care domoleşte ajustarea balanţei comerciale.
"Pe de altă parte, recesiunea, care are loc după un boom economic extins, alimentat de creditare, s-a putea prelungi mai mult decât se anticipează şi să cauzeze o dezorganizare serioasă a economiei. Va fi nevoie ca producţia să fie reorientată către bunuri şi servicii care pot fi comercializate, ceea ce înseamnă că fenomenele de insolvenţă a companiilor şi de şomaj vor continua probabil să crească pentru ceva timp", notează agenţia.
Moody's este singura mare agenţie de rating internaţională care acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat România în toamna anului trecut la nivelul speculativ (junk).
Economia a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,7% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 1,1% faţă de primele trei luni ale anului în curs, potrivit datelor revizuite prezentate marţi de Institutul Naţional de Statistică.
România a semnat în acest an un acord pentru un pachet de finanţare externă multianuală, de 20 miliarde euro, de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), UE, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, coordonat de FMI. Autorităţile române şi reprezentanţii forurilor internaţionale au convenit asupra unui program de reformă, menit să abordeze dezechilibrele din economia românească şi să aducă Produsul Intern Brut pe un trend pozitiv sustenabil.
Citește pe Antena3.ro