Austria ar putea avea resurse insuficiente pentru a sustine subsidiarele din Europa de Est ale bancilor austriece, daca institutiile de credit apeleaza din nou la ajutorul statului, potrivit agentiei de evaluare financiara Standard & Poor’s, citata de Bloomberg.
“Guvernul austriac s-ar putea sa nu aiba capacitatea de a sustine toate operatiunile din strainatate ale marilor banci', a anuntat, intr-un comunicat, S&P. Bancile austriece, intre care Erste si Raiffeisen, sunt cei mai mari creditori in Europa de Est, potrivit Bancii Reglementelor Internationale. In Romania, Erste controleaza BCR, in timp ce Raiffeisen si Volksbank au operatiuni sub brand propriu.
Bancile austriece au imprumutat, in total, 266 miliarde de dolari guvernelor, companiilor si populatiei in Europa de Est pana la sfarsitul lunii iunie, avand cele mai mari expuneri in regiune in Cehia (peste 77 de miliarde de euro), Romania (44,6 miliarde de euro) si Ungaria, potrivit BRI. Activele totale consolidate ale institutiilor de credit se ridicau la 1.140 miliarde de euro in iunie, echivalentul a patru PIB-uri ale Austriei.
“Daca ar avea loc o inrautatire foarte puternica a economiei mondiale, Europa de Est ar fi de asemenea lovita, iar intrebarea ar fi daca statul austriac vrea sa sustina bancile, inclusiv subsidiarele straine, si daca poate face acest lucru', a spus Markus Schmaus, analist la Standar&Poor's.
Guvernul austriac a asigurat bancilor capital si garantii in valoare de noua miliarde de euro in 2009-2010, fara sa restrictioneze folosirea fondurilor la operatiunile locale. Erste a primit 1,2 miliarde de euro, Raiffeisen 1,75 miliarde de euro, in timp ce Hypo a fost nationalizata. Statul mai are inca 6 miliarde de euro pentru a sustine bancile, a anuntat in octombrie Ministerul Finantelor.
S&P a retrogradat miercuri calificativul Austriei privind riscul sectorului bancar de la 2 la 3, pe o scara de la 1 la 10, unde 1 reprezinta riscul minim iar 10 maxim.