x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Standard&Poor's dă o bilă albă României. Ratingul de credit are perspective stabile

Standard&Poor's dă o bilă albă României. Ratingul de credit are perspective stabile

de Agerpres    |    29 Noi 2011   •   19:19
Standard&Poor's dă o bilă albă României. Ratingul de credit are perspective stabile

Standard & Poor's a confirmat marti ratingul de credit al Romaniei la BB plus/B pentru moneda straina, cu perspectiva stabila.

De asemenea, S&P a revizuit in scadere ratingurile in moneda locala, pe termen lung si scurt ale Romaniei, de la BBB minus/A-3 la BB plus/B, cu perspectiva stabila. Agentia de evaluare financiara a afirmat ratingul de transfer si convertibilitate la BBB plus si ratingul de recuperare a datoriilor in valuta la 3

Actiunea de rating vine in urma implementarii de catre Standard & Poor's a metodologiei revizuite si a premiselor pentru ratingurile suverane. Conform metodologiei revizuite, diferenta dintre ratingurile in moneda locala si straina pentru majoritatea ratingurilor suverane se ingusteaza, din cauza ca S&P crede ca guvernele au probabil mai putine interes sa diferentieze intre datoriilor lor in moneda locala si straina, in eventualitatea unei restructurari a datoriei, tinand cont de cresterea globalizarii pietelor.

In concordanta cu criteriile S&P privind ratingurile suverane, ratingul Romaniei in moneda locala este echivalent cu cel in moneda straina, pe fondul nivelului ridicat al euroizarii economiei. "Ratingurile Romaniei sunt sprijinite de imbunatatirea fundamentelor tarii, deficitul fiscal este in scadere, deficitul de cont curent s-a micsorat, iar economia se reechilibreaza", in opinia S&P.

Totusi, in ciuda beneficiilor de pe urma programului cu FMI, economia ramane vulnerabila la socurile externe, fiind afectata de datoria externa inca ridicata, chiar daca in scadere, si de sectorul bancar dominat de grupurile mama din Grecia si Austria.

Institutiile straine detin 85% din totalul activelor sectorului bancar. Domina bancile austriece, care detin o cota de piata de aproximativ 40%, in timp ce subsidiarele bancilor elene reprezinta 24% din capital si 14% din activele sectorului bancar. Aceste subsidiare sunt autonome fata de bancile lor mama, care, apreciaza S&P, vor limita probabil efectele negative, daca increderea in sectorul bancar din Grecia se micsoreaza si mai mult. In opinia agentiei, daca bancile straine mama se confrunta cu dificultati, ele ar putea reduce semnificativ expunerea catre subsidiarele lor din strainatate, existand riscul reducerii activitatii de creditare.

S&P observa ca bancile mama a noua din cele mai mari institutii de credit care opereaza in Romania si-au reafirmat angajamentul de a mentine capitalizarea subsidiarelor lor locale la peste 11%.

Perspectiva stabila reflecta opinia S&P ca guvernul roman va continua sa consolideze finantele publice conform obiectivelor specificate. Agentia se asteapta ca bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania vor continua sa sustina subsidiarele locale.

Daca guvernul nu va reusi sa respecte tintele de consolidare fiscala si strategia de reforma structurala, sau daca deficitele externe ale Romaniei se vor largi semnificativ fara o imbunatatire a potentialului de crestere economica pe termen lung, ratingurile tarii ar putea resimti presiuni negative, apreciaza S&P.

Pe de alta parte, daca guvernul continua sa adopte reformelor structurale, imbunatatind competitivitatea si potentiala crestere, S&P ar putea majora ratingul Romaniei.

Ratingul BB plus este primul din categoria investitiilor speculative (junk). Standard&Poor's a scos Romania din categoria investment grade in 2008.

×