x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MOODY'S: Protestele afectează ratingul României

MOODY'S: Protestele afectează ratingul României

23 Ian 2012   •   10:00
MOODY'S: Protestele afectează ratingul României

Manifestatiile din Romania au un impact negativ pentru ratingul tarii intrucat fac mai dificila pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale si fiscale, anunta Moody's, prima agentie de rating care se refera la protestele din Romania.

In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.

"Chiar daca recentele evenimente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica ca urmare a participarii lui Arafat la formulare", se arata intr-un comunicat al agentiei, citat de Mediafax.

Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum intr-o expresie mai generala de nemultumire asupra politicilor de consolidare fiscala ale Guvernului. Nemultumiri de acest fel apar in Europa si sunt chiar mai puternice in unele tari, ca urmare a incetinirii cresterii economice si taierii beneficiilor sociale, noteaza agentia.

In plus, intrucat anul acesta au loc alegeri, sustinerea protestelor de catre partidele politice de opozitie nu este deloc surprinzatoare, scrie Moody's.

"Nu este, insa, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern in ultimul an", noteaza agentia de rating.

In ultimii doi ani, Romania a indeplinit toate conditiile din acordul de finantare, chiar si atunci cand au fost necesare masuri nepopulare politic, dar pozitive pentru ratingul tarii, precum reducerea numarului de angajati si a salariilor in sectorul public, diminuarea beneficiilor sociale si cresterea TVA. Aceste masuri au coborat deficitul bugetar de la 9% din PIB in 2008 la 4,4%, estimat, anul trecut. Taierea costurilor cu sanatatea ar fi urmatorul pas in reducerea viitoarelor pasive ale Guvernului, se mai arata in comunicat. (V.M.)

×
Subiecte în articol: romania proteste moody's rating tara