x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moody's a scăzut ratingurile băncilor austriece din cauza BCR şi Raiffeisen România

Moody's a scăzut ratingurile băncilor austriece din cauza BCR şi Raiffeisen România

06 Iun 2012   •   13:45
Moody's a scăzut ratingurile băncilor austriece din cauza BCR şi Raiffeisen România

Agentia Moody's a scazut ratingurile principalelor banci austriece - Erste Bank, Raiffeisen Bank International (RBI) si Bank Austria, informeaza AAP, citata de ninemsn.com.

Erste a fost declasificata cu doua trepte, iar Raiffeisen si Bank Austria cu cate o treapta.

In cazul Erste (proprietara BCR) si Raiffeisen (proprietara Raiffeisen Romania), declasificarea este cauzata de ceea ce Moody's considera a fi o supraexpunere a sucursalelor din tarile est-europene, in primul rand din Ungaria si Romania.

La sfarsitul lunii aprilie 2012, Grupul Banca Comerciala Romana (BCR) a raportat pentru primul trimestru o pierdere de 307 milioane lei (70 milioane euro), fata de un profit de 76 milioane lei obtinut in aceeasi perioada din 2011, pe fondul mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele. Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite s-a dublat fata de primul trimestru din anul precedent, de la 457,4 milioane lei la 933,7 milioane lei. Un comunicat de presa al bancii preciza, atunci, ca: 'Aceasta evolutie reflecta impactul mediului de afaceri dificil asupra clientilor corporativi ai BCR si o abordare mai prudenta a creditarii in contextul economic dat. Provocarile economice au influentat, totodata, formarea creditelor neperformante in primul trimestru, segmentul corporate ramanand principalul generator de volume noi de credite neperformante'.

Intr-o replica la decizia agentiei de rating, BCR arata ca 'Situatia este mult mai buna decat pare la prima vedere. Decizia Moody's privind modificarea ratingurilor bancilor austriece este in linie cu repozitionarea generala a ratingurilor tuturor bancilor europene generata de criza prelungita din zona euro. Modificarea ratingului are un impact limitat asupra Erste Group intrucat beneficiem de lichiditate solida, sustinuta de o baza de depozite foarte mare si stabila. Erste Group si-a imbunatatit capitalul propriu in primul trimestru la 12,8 mld. EUR si si-a asigurat deja integral nevoile de finantare pentru 2012.

Nu este noutate pentru noi faptul ca americanii considera Europa Centrala si de Est ca reprezentand un risc. ECE ramane cea mai dinamica regiune din Europa si cu un potential de crestere pe termen mediu si lung peste cel al zonei euro iar Erste este bucuroasa sa fie prezenta in regiune.

BCR are 100% suportul Erste Group si vom face tot ceea ce este necesar pentru a o asigura cu mijloacele necesare pentru a creste si a beneficia de potentialul pe termen lung al pietei si pentru a sprijini crestrea economica a Romaniei. BCR este liderul pietei in ceea ce priveste atragerea de depozite (+2,6% yoy) si si-a consolidat nivelul de capital. Indiferent de rating, capacitatea de creditare a BCR nu va fi afectata'.

×