1,23 miliarde de lei pentru servicii sociale. Florin Cîțu acuză PSD-ul din consiliile locale că nu vor să plătească salariile
1,23 miliarde de lei au fost alocate de la bugetul de stat pentru servicii sociale, din care s-au cheltuit 1,17 miliarde de lei. Dar consiliile județene au folosit acești bani, fără să asigure 40% din venituriile proprii, după cum a explicat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Acesta afirmă administrațiile locale că au bani pentru plata salariilor.
"În ultima perioadă, de fapt de câteva luni de zile, a apărut această dezbatere despre banii Consiliilor Judeţene, în special banii pentru finanţarea serviciilor sociale, sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.
Sumele asigurate de la bugetul de stat în acest an au fost de de 1,23 miliarde lei. Până la 31 octombrie s-au cheltuit 1,17 miliarde lei. Se spune că nu sunt bani acolo, că este nevoie de bani. Au fost alocaţi 1,23 miliarde lei şi s-au cheltuit doar 1,17 miliarde lei.
Deci, bani sunt la Consiliile Judeţene. Se constată astfel că judeţele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fără a asigura partea de 40% din venituri proprii şi TVA de echilibrare.
Au fost folosiţi banii de la bugetul de stat şi nici aceia toţi. La data de 31 octombrie 2020, situaţia pe judeţe şi municipiul Bucureşti cu privire la disponibilităţile secţiunii de funcţionare: avem 1,3 miliarde lei şi excedentul din anii precedenţi rămaşi neutilizaţi - 2 miliarde lei.
Analiza execuţiei la 31 octombrie evidenţiază faptul că, din totalul de 3,2 miliarde lei reprezentând sume defalcate din taxe pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor s-au utilizat 2,7 miliarde lei, restul de 514 milioane de lei reprezentând sumele la dispoziţia acestor instituţii ce pot fi utilizate până la finalul anului.
Deci, Consiliile Judeţene mai au până la finalul anului încă 514 milioane de lei de folosit. Nu există niciun motiv pentru a nu plăti salariile", a precizat demnitarul.
Cîțu acuză PSD-ul din consiliile locale că au bani dar nu vor să plătească drepturile angajaților.
"În mai toate Consiliile Judeţene unde există PSD în continuare la conducerea acestor Consilii Judeţene". "Există bani, nu vor să-i dea. Acest lucru trebuie să se oprească. Aceşti preşedinţi de Consilii Judeţene trebuie să plătească salariile!
Au bani din excedent şi trebuie să oprească această imagine falsă şi presiune asupra Ministerului de Finanţe Publice.
Până acum au folosit doar banii din TVA defalcat, nu au contribuit cu cei 40% pe care au obligaţia să îi plătească. Sumele sunt la Consiliile Judeţene. Este adevărat, sunt şi Consilii Judeţene unde există o problemă, în special unde PSD-iştii au pierdut. Acolo au venit alţi preşedinţi de Consilii Judeţene şi, da, acolo sunt nişte probleme şi le vom rezolva la rectificarea bugetară sau în perioada următoare. Acolo au fost oameni care au lăsat aceste consilii fără niciun ban.
Avem foarte mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene care şi-au bătut joc de banii pe care i-au primit anul acesta de la Ministerul de Finanţe. Sunt unii dintre ei care au pierdut alegerile locale din 27 septembrie şi au lăsat visteria goală. Pe de altă parte, sunt alţii care au câştigat de la socialişti şi în continuare îi mint pe oameni şi spun că problema este la Ministerul de Finanţe", a mai spus ministrul Finanţelor.

Ştiri din .ro
Vești excelente pentru afaceriști: Ministerele Investițiilor și Finanțelor anunță deblocarea măsurilor pentru IMM
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să scadă. A ajuns la 1,59% pe an
Nouă investiție OMV Petrom în Marea Neagră
A dispărut miliardul pentru salvarea Turismului. Scandalul poate ajunge la DNA

Mișcare importantă pe piața financiară. BNR a redus dobânda cheie la 1,25% pe an
4 pași pe care trebuie să îi parcurgi înainte de a închiria un autocar sau microbuz
Economia mondială se va redresa greu din cauza celui de-al doilea val al pandemiei
Ce produse s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2020
Cum pot folosi companiile banii obținuți din granturi
Ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult în luna decembrie 2020
(P) Cum poți economisi bani folosind reduceri, vouchere și cupoane online
Inflația s-a situat la 2,1% în decembrie 2020. ALimentele s-au scumpit cu 3,24%
(P) Principalele tipuri de furtunuri industriale și stocul generos de la Tehnovest
Principalele motive pentru care să apelezi la un detectiv privat
Tendința de a trata toți angajații la fel
