În calitate de acționar la nouă din cele zece companii din sectorul energetic listate pe Bursa de la București, statul român ar avea de primit mai mult de un miliard si jumătate de lei de la acestea sub formă de dividende din profiturile realizate în 2016. Pentru finalul anului 2016, potrivit raportarilor preliminare, cele 10 companii din sectorul energetic listate pe Bursa de la Bucuresti au raportat un profit net însumat de peste 3,5 miliarde lei. Doar opt dintre acestea distribuie însă şi dividende.
Nouă din cele zece companii din sectorul energetic listate pe Bursa de la București au ca acționar statul român. În șase dintre acestea statul este acţionar majoritar, deținând mai multe de 51% și având astfel puterea de a determina deciziile companiei. Acestea, respectiv (Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Conpet, Oil Terminal și Nuclearelectrica) sunt companiile pe care, printr-o ordonanță de urgență dată la finele lunii martie, Guvernul le-a impus majorarea ratei de distribuție a dividendelor de la 50% din profitul obținut, cât a fost până în prezent stabilit prin lege, la cel puțin 90%.
Statul execută la sânge companiile
„Aflat într-o nevoie acută de lichidități pentru suplimentarea resurselor financiare ale bugetului național, Guvernul extrage astfel maximul posibil din plus-valoarea produsă de companiile la care este acționar majoritar. Partea bună este că prin acordarea unor dividende majorate câștigă, alături de Statul român și ceilalți acționari, persoane fizice și juridice, ai respectivelor companii; și efectul benefic s-a văzut în creșterea generalizată a prețurilor de piață, care a dus la majorarea semnificativă a valorii de piață a respectivelor companii”, spune Laurențiu Roșoiu, director adjunct al SAI Star Asset Management, societate care administrează două fonduri mutuale de investiții care au expunere pe piața de capital din România.
Urmare a acestei decizii, valoarea dividendelor ce vor fi încasate de statul român pentru anul 2016 se majorează semnificativ, depășind 1,5 miliarde de lei.
Cifrele pot suferi modificări deoarece calculele sunt realizate pe baza rezultatelor preliminare transmise de companii, rezultate care se pot suferi unele ajustări după auditare.
Sectorul gazeifer, cel mai mare cotizant
Cea mai mare sumă, în valoare absolută, care ar putea fi vărsată în puşculiţa statului este, pe datele de până acum, cea aferentă dividendelor distribuite de compania Romgaz: peste 671 milioane de lei. Statul deține la această companie un procent de 70% din capitalul social (respectiv 269,8 milioane acțiuni), iar dividendul plătit de companie este de 2,49 lei/acțiune.
Romgaz propune, spre aprobare acționarilor, acordarea de dividende în valoare totală de 959,7 milioane de lei, reprezentând 93,67% din profitul net pe anul trecut al companiei, potrivit unei comunicări transmise Bursei de Valori Bucureşti.
În acest top pe locul doi se plasează o altă companie din sectorul gazeifer, Transgaz, unde statul deţine 58,5% din capitalul social (respectiv 6,9 milioane de acțiuni) ar putea cotiza cu 319 milioane de lei , în condițiile în care compania a propus distribuirea unui dividend de 46,33 lei/acțiune.
Datoriile Transgaz au ridicat crescut anul trecut la 1,5 miliarde lei, faţă de 1,38 miliarde lei la 31 decembrie 2015.
Profit mare, dividende mici
De la OMV Petrom, companie care a realizat cel mai mare profit din sector în valoare absolută, respectiv peste un miliard de lei, statul ar urma să se mulţumească cu dividende în valoare de numai 175 de milioane lei. La această companie statul mai deține doar puțin peste 20% din capitalul social (respectiv circa 11,7 miliarde de acțiuni), iar compania distribuie un dividend de doar 0,015 RON/acțiune.
Obligând societăţile să distribuie până la 90% din profit sub formă de dividende, statul lasă aceste societăţi fără capitalul necesar realizării unor eventuale noi investiții, ceea ce poate afecta dezvoltarea pe termen lung și, implicit rezultatele ce vor fi obținute de acestea Laurențiu Roșoiu, dir. adjunct SAI Star Asset Management.
Pe viitor, firmele ar putea să distribuie trimestrial jumătate din profit, în cazul în care va fi legiferat un proiect iniţiat de 30 de parlamentarii PSD. Statul ar fi unul dintre beneficiarii acestei iniţiative, bugetul putând fi alimentat periodic cu banii proveniţi din dividende.