x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 1,6 miliarde de euro pentru sprijin pe suprafaţă

1,6 miliarde de euro pentru sprijin pe suprafaţă

de Elena Stan    |    25 Feb 2014   •   18:42
1,6 miliarde de euro pentru sprijin pe suprafaţă
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a efectuat, până în prezent, plăţi în valoare de 814 milioane de euro
Începând de luni, 3 martie, fermierii români pot depune cererile de sprijin pe suprafaţă aferente anului 2014. Cererile se pot depune până pe 15 mai, după această dată aplicându-se penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că sumele alocate pentru plăţile pe suprafaţă vor fi de 1,6 miliarde de euro în 2014, respectiv 178 de euro pe hectar. “Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) şi şase ajutoare naţionale tranzitorii (ANT), respectiv pentru culturi în teren arabil, pentru in şi cânepă pentru fibră, pentru tutun, hamei şi sfeclă de zahăr”, potrivit APIA. De asemenea, anul acesta vor exista scheme de plată separate pentru zahăr, orez din zonele defavorizate altele decât zona montană şi plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. APIA precizează că se vor continua pe segmentul de dezvoltare rurală angajamentele aflate în desfăşurare, iar pentru cele care au fost finalizate în anul 2013 se acceptă prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobării PNDR de către Comisia Europeană.

În acest sens, APIA a desfăşurat campania de informare privind primirea cererilor de plată pe suprafaţă, având sloganul: “Eşti Fermier European. Depune la APIA cererea de sprijin! 2014 ­ anul tranziţiei către noua Politică Agricolă Comună”. Astfel, fermierii au fost informaţi cu privire la fondurile europene şi naţionale destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2014, fiind instruiţi şi cu privire la modalitatea de accesare a acestora, o atenţie deosebită fiind acordată procedurii de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă şi identificare, respectiv de schiţare corectă, online, a parcelelor agricole. De aceste instruiri va beneficia şi administraţia agricolă din primării, respectiv personalul din bibliotecile judeţene şi comunale cuprinse în programul Biblionet.

Plăţi în valoare de peste 814 milioane de euro
APIA a efectuat, de la începutul anului şi până în prezent, plăţi în valoare de 3,63 miliarde de lei  (peste 814 milioane de euro) în conturile beneficiarilor.
Majoritatea banilor, respectiv 2,57 de miliade de lei, au fost împărţiţi la peste un milion de fermieri, reprezentând  plăţile pe suprafaţă prin FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) ­ Plăţi aferente campaniei SAPS 2013. Tot prin FEGA, însă prin Schema de Plată separată pentru zahăr s-au plătit 25,9 milioane lei, bani acordaţi unui număr de 1.072 de fermieri, în timp ce în cazul FEGA ­ Schema de sprijin în sectorul orezului din zonele defavorizate s-au autorizat şi plătit 13,3 milioane lei unui număr de 16 fermieri. De asemenea, până în prezent, prin FEADR  (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) plus cofinanţare din buget naţional pentru măsurile de dezvoltare rurală din Axa II s-au achitat 73,4 milioane lei.

×
Subiecte în articol: apia