x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 116 hectare cumpărate în zona Capitalei

116 hectare cumpărate în zona Capitalei

de Daniela Ivan    |    30 Mar 2018   •   15:28
116 hectare cumpărate în zona Capitalei
Sursa foto: Diana Oros

Firmele controlate de investitorii români au cumpărat anul trecut, în total, terenuri în valoare de 110 milioane de euro, mai mult de 51% din volumul total tranzacționat. Românii s-au concentrat în principal pe terenuri pentru proiecte rezidențiale având în vedere necesarul mare de locuinţe din zona metropolitană a capitalei.

Dezvoltatorii români, precum ERES, DVD Residential Imobiliare, Eden Capital Development, Impact, Exigent Development sau H4L Development, au fost anul trecut cei mai activi pe piaţa terenurilor de mari dimensiuni pe raza Bucureștiului și a zonelor limitrofe, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox. Este o premieră având în vedere că în ultimul deceniu străinii au fost cei care au cumpărat majoritatea terenurilor din această zonă.

Din cele 116 hectare cumpărate, cea mai mare pondere, aproape 42%, au avut-o loturile destinate proiectelor rezidențiale situate în toate zonele orașului, cu un accent mai ridicat pe zonele de nord și vest.

48 de hectare de teren au fost achiziţionate pentru proiecte rezidențiale în cadrul cărora pot fi construite 10.000-15.000 de locuințe noi

În timp ce investitorii locali s-au concentrat în principal pe terenuri pretabile pentru proiecte rezidențiale, investitori străini precum GTC, Atenor și Globalworth și-au asigurat poziții pentru noi proiecte de birouri în nordul și vestul orașului. Au fost tranzacționate cinci loturi de teren pe care pot fi construite noi spații de birouri cu o suprafață închiriabilă de circa 200.000 de metri pătrați.

Cele mai importante tranzacții cu terenuri destinate dezvoltării unor noi proiecte de retail sunt două foste fabrici – Policolor și Industria Iutei – loturi achiziționate pentru dezvoltarea unui parc de retail și a unui magazin de bricolaj.

Autostrada A1 rămâne cea mai atractivă zonă pentru segmentul logistic, întrucât CTP și P3, doi dintre principalii proprietari și dezvoltatori, au decis în 2017 să își consolideze poziția prin achiziții noi de terenuri. De asemenea, în zona Chitila, grupul polonez MLP a decis să revină pe piața locală prin achiziționarea unui teren 18,8 hectare in vederea dezvoltării unui proiect logistic de 80.000 de metri pătrați.

 

×
Subiecte în articol: hectare cumparate capitala