x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 17 milioane de euro pentru cooperare transfrontalieră România-Serbia

17 milioane de euro pentru cooperare transfrontalieră România-Serbia

06 Iul 2010   •   00:00

Un număr de 46 de proiecte au fost aprobate spre finanţare în cadrul programului de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, valoarea totală a alocării financiare fiind de aproape 17 milioane de euro, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Cele 46 de proiecte, cu un buget total de 16,86 milioane euro (fonduri IPA), au fost aprobate marţi. Dintre acestea, 17 sunt pe Axa Prioritară 1 - Dezvoltare economică şi socială, 7 pe Axa Prioritară 2 - Mediu şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă şi 22 de proiecte pe Axa Prioritară 3 - Promovarea schimburilor între comunităţi.

"Din cauza numărului mare de proiecte depuse care au întrunit un punctaj mare în cadrul procesului de evaluare, comitetul de monitorizare a decis suplimentarea alocării iniţiale, în valoare de 10,42 milioane euro, cu suma de 6,44 milioane euro", potrivit unui comunicat al MDRT transmis marţi Mediafax. De asemenea, comitetul comun de monitorizare a aprobat alocările financiare pentru următorul apel pentru propuneri de proiecte.

Astfel, pentru axele prioritare 1 - Dezvoltare economică şi socială în valoare de 8,2 milioane euro şi 3 - Promovarea schimburilor între comunităţi în valoare de 2,3 milioane euro, va fi lansat un apel pentru propuneri de proiecte similar celui precedent.

Dezvoltarea resurselor umane se poate face cu fonduri UE

Aproximativ 5.600 de proiecte cu o valoare de circa opt miliarde euro au fost depuse în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), până la sfârşitul lunii mai, cele mai puţine fiind realizate de instituţiile publice.

Astfel, cel mai mare număr de proiecte depuse, peste 20% din numărul total, s-a înregistrat în domeniul îmbunătăţirii calificării angajaţilor din sectorul privat, a declarat directorul general al Autorităţii de Management a Programului, Anca Zedevei, prezentă la seminarul "Fondurile europene pentru Resurse Umane, şansa firmelor de a rămâne competitive", organizat de Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, cel mai mic număr de proiecte, reprezentând sub 0,3% din numărul total, a fost înregistrat pe Axa 4 a programului, în domeniul care vizează dezvoltarea strategiei de formare profesională continuă a personalului din sistemul public de ocupare, în vederea creşterii calităţii şi eficienţei serviciilor oferite.

"Sunt câteva sute de milioane de euro pe care riscăm să le pierdem pentru că, deşi firmele au făcut proiecte, aceşti bani nu sunt îndreptaţi către ele, ci către instituţiile publice. Dacă nu vor fi depuse proiecte, iar gradul de interes rămâne sub 0,3% în a doua jumătate a anului pe Axa 4, banii vor fi pierduţi, în condiţiile în care nu lansăm noi cereri", a declarat pentru Mediafax Zedevei.

Instituţia încearcă realocarea a circa 500 milioane de euro către Axa 3 a programului, dedicată mediului privat. "Cele 4,2 miliarde euro pe care le avem la dispoziţie prin POSDRU au fost alocate acum patru ani, iar în prezent nu mai corespund realităţilor. Se impune o nouă strategie pentru program şi sperăm să putem realoca banii, ţinând cont de criză, pentru a putea încuraja mediul privat", a precizat directorul general al AMPOSDRU.

Ea a adăugat că până la data de 11 iunie au fost semnate cu beneficiarii 791 de contracte, cu o valoare totală a finanţării nerambursabile de 1,2 miliarde euro, alte 360 de proiecte, cu o valoare totală nerambursabilă de circa 700 de milioane euro, aflându-se în curs de semnare.

Cea mai mare valoare a contractelor semnate, respectiv 286 milioane euro, a fost înregistrată în cadrul proiectelor pentru programe doctorale şi postdoctorale în sprijinul cercetării, iar cea mai mică valoare, sub 500.000 euro, de proiectele de iniţiative transnaţionale pentru o piaţă exclusivă a muncii.

×
Subiecte în articol: economic