x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 18 milioane de euro din capsuni

18 milioane de euro din capsuni

31 Mai 2004   •   00:00

Piata capsunilor din Romania este estimata pentru acest an la aproximativ 18 milioane de euro. Statistica indica o productie de circa 18.000 de tone, obtinuta din cultivarea a 2.046 hectare de teren.

DANIELA IVAN, IOHANNA ONACA

Cultivarea capsunilor e pe cale sa devina o afacere prospera si in Romania. Pentru acest an, reprezentantii Ministerului Agriculturii prevad o productie de 17.900 de tone, cu 20% mai mare decat cea din 2003. Mai mult de jumatate din capsunile care se comercializeaza provin din judetul Satu-Mare, din exploatatii private de dimensiuni mici si se valorifica de catre producatori in special pe piata libera neorganizata.

Preturile scad de la zi la zi

Pretul de vanzare al acestor fructe variaza in functie de timpurietate si de zona de cultura, spun producatorii. Un kilogram de capsuni costa 80.000 lei la poarta fermei pentru fructele provenite din solarii si 50.000 lei pentru cele de camp - la inceputul recoltarii. Insa aceste preturi scad zilnic si vor ajunge foarte repede la 15.000 lei/kg, pentru valorificare in stare proaspata si chiar 5.000 lei/kilogram pentru cele destinate industrializarii, opineaza producatori din judetul Satu-Mare. In judetul Arges, pretul de pornire se estimeaza la 30.000 lei/kilogram en-gros la poarta fermei si scade pe masura cresterii productiei recoltate zilnic.

Pietele sunt pline de capsuni

Pietele Capitalei erau ieri pline de gramezi de capsuni. Preturile variau intre 25.000 si 60.000 de lei /kilogram, cele mai scumpe fiind capsunile mari si sanatoase. In pietele din Brasov kilogramul de capsuni ajungea ieri la 50.000 de lei. Cu numai cateva zile in urma capsunile din Bucuresti se vindeau cu preturi intre 80.000 si 100.000 de lei pe kilogram. "Merge vanzarea, lumea cumpara capsuni ca e vremea lor", spune o taranca venita din sectorul agricol Ilfov sa vanda in Piata Delfinului. Producatorii veniti in Piata Domenii afisau langa pret si numele comunei de unde adusesera fructele, majoritatea din sudul tarii: Crivat, Hotarele sau Darasti. La tarabele unde capsunile erau mai mari si mai ieftine, oamenii stateau la coada. Taranii au inceput deja sa mai scada din pret pentru ca fructele sunt perisabile si se tem sa nu ramana cu ele nevandute. Judetele in care se cultiva capsuni pe suprafete mai mari sunt Giurgiu - 293 hectare, Valcea - 176 hectare si Gorj - 99 hectare, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.
×
Subiecte în articol: economic capsuni