Piata capsunilor din Romania este estimata pentru acest an la aproximativ 18 milioane de euro. Statistica indica o productie de circa 18.000 de tone, obtinuta din cultivarea a 2.046 hectare de teren.
DANIELA IVAN, IOHANNA ONACA
Cultivarea capsunilor e pe cale sa devina o afacere prospera si in Romania. Pentru acest an, reprezentantii Ministerului Agriculturii prevad o productie de 17.900 de tone, cu 20% mai mare decat cea din 2003. Mai mult de jumatate din capsunile care se comercializeaza provin din judetul Satu-Mare, din exploatatii private de dimensiuni mici si se valorifica de catre producatori in special pe piata libera neorganizata.
Preturile scad de la zi la zi
Pretul de vanzare al acestor fructe variaza in functie de timpurietate si de zona de cultura, spun producatorii. Un kilogram de capsuni costa 80.000 lei la poarta fermei pentru fructele provenite din solarii si 50.000 lei pentru cele de camp - la inceputul recoltarii. Insa aceste preturi scad zilnic si vor ajunge foarte repede la 15.000 lei/kg, pentru valorificare in stare proaspata si chiar 5.000 lei/kilogram pentru cele destinate industrializarii, opineaza producatori din judetul Satu-Mare. In judetul Arges, pretul de pornire se estimeaza la 30.000 lei/kilogram en-gros la poarta fermei si scade pe masura cresterii productiei recoltate zilnic.Citește pe Antena3.ro