TURISM ● Taberele pentru copii, o afacere fierbinte
La munte sau la mare, în ţară sau în străinătate, taberele şi-au
deschis porţile pentru copii. Peste 137.000 de copii sînt aşteptaţi
să-şi petreacă vacanţa de vară învăţînd limbi străine, artă
fotografică, jurnalism, orientare în spaţiu sau să descopere miracolele
naturii. Afacerea tabăra aduce organizatorilor încasări de peste 19
milioane de euro.
TURISM ● Taberele pentru copii, o afacere fierbinte
La munte sau la mare, în ţară sau în străinătate, taberele şi-au deschis porţile pentru copii. Peste 137.000 de copii sînt aşteptaţi să-şi petreacă vacanţa de vară învăţînd limbi străine, artă fotografică, jurnalism, orientare în spaţiu sau să descopere miracolele naturii. Afacerea tabăra aduce organizatorilor încasări de peste 19 milioane de euro.
Autoritatea Naţională pentru Tineret, care administrează cele 65 de tabere şcolare de stat de la noi din ţară, pune la dispoziţia elevilor, studenţilor, tinerilor şi cadrelor didactice aproximativ 6.100 de locuri de cazare. Pe perioada vacanţei de vară se vor organiza 13 serii de tabere, astfel încît în acest sezon vor merge în tabără 79.300 de persoane. Ca şi anul trecut, copiii vor fi cazaţi cu tinerii şi cu adulţii la un loc. Pe lîngă aceste locuri de cazare din taberele de stat mai sînt şi alte 5.456 de locuri în taberele particulare. Avînd în vedere că particularii organizează cîte serii vor într-o vară, estimăm că în taberele particulare vor merge minimum zece serii, adică circa 55.000 de copii.
TEMATICE. ANT organizează anul acesta şi 15 tabere tematice şi 10 tabere naţionale pe diverse domenii de interes începînd cu jurnalism, artă fotografică, arte vizuale, tabere de cercetaşi, precum şi tabere de limbi străine. Înscrierile pentru taberele tematice se pot face la Direcţiile Judeţene pentru Tineret, precum şi la Direcţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti. “Înscrierile în taberele tematice se fac special în funcţie de rezultatele obţinute şi de înclinaţii”, ne-a explicat Claudia Marinescu, reprezentant al ANT. În aceste tabere, participanţii vor beneficia gratuit de serviciile de animaţie de vacanţă, precum şi de programul tematic desfăşurat în centrul de agrement. Taberele naţionale vor fi organizate pe diferite teme precum speologie, artă, jurnalism radiofonic sau diversitate culturală etc.
PARTICULARI. Vacanţa de vară a copiilor este un prilej bun de făcut bani pentru proprietarii de tabere particulare. “Se caută taberele active, unde copiii îşi pot dezvolta inventivitatea, spiritul de echipă şi relaţiile interumane. Copiii învaţă cum să se orienteze în mediul montan, folosirea busolei şi a lanternei, precum şi noţiuni de prim ajutor. Noi avem 25-30 de locuri pentru preşcolari, care necesită o atenţie specială, şi circa 25 de locuri pentru elevi. Tariful este cu circa 10% mai mare decît anul trecut, ajungînd în jur de 850-900 de lei de persoană. Organizăm tot felul de activităţi pentru copii, plimbări cu bicicleta, căţărări pe munte etc. În tarif intră transportul, cazare la vilă sau la cabană, asistenţă permanentă, ghid însoţitor, materiale necesare excursiei, cum ar fi busolă, binoclu, culori, hîrtie, puzzle, cărţi de colorat, plastilină. Preţul cuprinde şi taxele de intrare la toate obiectivele turistice vizitate, precum şi un CD cu poze din timpul taberei. Cele mai solicitate tabere sînt cele din zona Munţii Apuseni şi Retezat”, ne-a explicat Ovidiu Iancu, administratorul taberei Himalaya Adventure. Mai mult, copiii care vor participa la mai multe activităţi vara aceasta beneficiază de reducere 5% din preţul taberelor. Părinţii conştientizează din ce în ce mai mult că trebuie să ofere libertate copilului. “Părinţii moderni nu mai trimit copiii la ţară la bunici în vacanţa de vară, ci îi trimit în tabere tematice, unde aceştia pot dezvolta cu uşurinţă relaţiile interumane şi munca în echipă. Avem foarte multe activităţi pentru copiii care vin în tabără. De la diferite sporturi pînă la jurnalism, artă şi meşteşuguri, mountain-biking, tiroliană etc. Preţul este 730 de lei de persoană şi include cazare şapte nopţi în cabană modernizată, trei mese pe zi plus gustări cu fructe, personal specializat etc. Tariful nu include transportul”, ne-a declarat Paul Curte, profesor de schi alpin şi director al taberei Trinity.
TABERE EXTERNE. Elevii şi tinerii pot merge în vacanţa de vară şi în Grecia sau Tunisia la preţuri speciale. Petrecerea vacanţei de vară în Grecia este în oferta ANT de acum trei ani, iar Tunisia a fost introdusă ca destinaţie de anul acesta. “Pentru Grecia avem două autocare de cîte 70 de locuri pe săptămînă, adică 140 de locuri, şi avem 14 serii, iar pentru Tunisia avem 11 serii, iar transportul se face cu avionul. Pentru Tunisia, părinţii trebuie să achite 30% din preţul excursiei în momentul înscrierii, deoarece noi trebuie să cumpărăm biletul de avion. Deja avem aproape toate locurile ocupate atît pentru Grecia, cît şi pentru Tunisia”, a spus Claudia Marinescu. Preţul unei vacanţe în Tunisia variază de la 394 de euro de persoană în luna iunie la 464 de euro de persoană în vîrf de sezon, iar pentru Grecia, preţul variază de la 199 la 219 euro de persoană. Tarifele includ transportul cu autocarul, respectiv cu avionul, ghid vorbitor de limba română şi cazare cu pensiune completă. Asigurarea medicală şi excursiile opţionale trebuie plătite separat.
Afacere de vară
Preţul unei zile de tabără, incluzînd cazare şi pensiune completă, porneşte de la 38 de lei şi ajunge la 70 de lei de persoană. Tariful diferă în funcţie de locaţie şi de servicii. Astfel, pentru o săptămînă, un tînăr trebuie să plătească între 266 şi 490 de lei. Dacă luăm în calcul un preţ mediu de 300 de lei pentru cele 79.300 de persoane care vor merge într-un centru de agrement de la noi din ţară, observăm că încasările ANT ajung la 23,8 milioane lei (6,6 milioane euro) pentru vara asta. La această sumă se adaugă circa 392.000 de euro încasaţi de la cei 1.960 de copii care vor merge în vacanţă în Grecia şi vor plăti în jur de 200 de euro de persoană. De asemenea, sumele încasate de la cei 1.100 de copii care vor merge în vacanţă în Tunisia vor ajunge la 495.000 de euro, preţul mediu al unui sejur fiind de 450 de euro de persoană. În concluzie, ANT organizează tabere în ţară şi în străinătate în valoare de circa 7,5 milioane de euro. Afacerea cu taberele pentru copii creşte şi veniturile proprietarilor de tabere particulare. Dacă preţul mediu pentru o vacanţă în tabăra particulară este de 750 de lei, cei 55.000 de copii vor plăti în jur de 11,4 milioane de euro. În concluzie, vacanţa copiilor în centrele de agrement de stat sau particulare din ţară sau străinătate va aduce încasări de circa 19 milioane de euro.Locaţii
Taberele tematice vor fi organizate în perioade diferite pe durată de şase zile. Astfel, în tabăra de la Arieşeni din judeţul Alba, şi la Predeal, judeţul Braşov, vor fi organizate şcoli de cercetaşi, la vila Klauss din Caraş-Severin se vor organiza trasee şi orientare montană, iar la Rîul Alb va fi organizată tabăra pe tema incursiune în arta fotografică. În plus, la mare, în staţiunile Eforie Sud şi 2 Mai se organizează tabăra de jurnalistică şi de descoperire a naturii. De asemenea, Tismana, judeţul Gorj, va găzdui “o poveste de vacanţă”, iar la Costeşti, în judeţul Hunedoara, se organizează tabăra de istorie şi civilizaţie dacă. În judeţul Mureş se organizează la Mara şi Cuart tabăra “Maramureş – între turism şi cultură”, la Muncel în Iaşi se organizează “English is Fun!”, iar la Buşteni merg copiii dornici de aventură. Tabăra Păltiniş din Sibiu găzduieşte “Magia Dansului”, iar Ocna Sibiului, tabăra de limbă germană. La Brădişor, în Vrancea, se organizează tabăra de educaţie şi sport. Lista completă cu taberele de stat din ţară şi preţurile acestora poate fi consultată pe site-ul www.jurnalul.ro.Reguli în tabără
Copiii învaţă să se trateze cu respect între ei, să respecte lucrurile personale şi intimitatea celorlalţi, să nu vorbească urît unii cu alţii. Comportamentul care ridiculizează sau supără pe altcineva nu este tolerat. De asemenea, copiii sînt învăţaţi să-l întrebe pe profesor ori de cîte ori nu înţeleg ceva şi sînt stimulaţi să se implice în activităţile organizate în cadrul taberei. În plus, în tabără, copiii au misiunea de a se distra cît mai mult şi de a-şi face cît mai mulţi prieteni.Citește pe Antena3.ro