x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 200.000 de microfirme dispar

200.000 de microfirme dispar

de Florina Zainescu    |    15 Ian 2010   •   00:00
200.000 de microfirme dispar
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Guvernul a tăiat impozitul de 3% pe venit pentru microîntreprinderi, punându-le să plătească 16% pe profit sau impozitul minim, la fel ca orice firmă. Reprezentanţii mediului de afa­ceri avertizează că măsura va arunca multe firme în faliment şi le va determina pe celelalte să-şi ascundă profiturile de ochii Fiscului.

După ce au muşcat fără milă din bugetari şi pensionari în numele acordului cu FMI şi a scoaterii ţării din criză, guvernanţii le dau în cap şi micilor afacerişti. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat că "de la 1 ianuarie a dispărut regimul de taxare diferenţiat pentru microîntreprinderi, adică impozitarea cu 3% a veniturilor", iar Parlamentul a respins ieri, la dezbaterea bugetului, un amendament al deputatului PNL Daniel Chiţoiu de prelungire a opţiunii.

Practic, noţiunea de microîntreprindere dispare din Codul Fiscal, iar cele circa 280.000-300.000 de microîntreprinderi vor plăti impozit pe profit de 16% sau impozit minim, la fel ca celelalte firme care activează în România. Codul Fiscal definea microfirmele drept societăţile cu până la 9 angajaţi şi venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.


DAI ÎN AFACERI, "ŢIPĂ" BUGETUL

Daniel Chiţoiu, fost şef al ANAF, a de­cla­rat că această decizie va duce la circa 200.000 de falimente în acest an. "Dacă in­troducerea impozitului minim a dus la radierea a peste 200.000 de firme în 2009, neaplicarea impozitului de 3% va duce practic la falimentarea unui număr similar de firme în 2010", a spus el.
Plus că există posibilitatea ca toate mi­cro­în­tre­prinderile să înregistreze pierderi, iar statul să nu mai încaseze nici un ban. O idee susţinută şi de reprezentanţii me­diu­lui de afaceri.

 "Prin renunţarea la im­pozitul de 3% din veniturile microîntreprinderilor, bugetul pierde o sursă sigură de bani, pentru că firmele contribuiau indiferent dacă aveau sau nu profit", a declarat Cristian Pârvan, secretarul ge­neral al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
El a explicat că, cel mai probabil, "microîntreprinderile vor face un exerciţiu de imaginaţie şi vor trece cât mai mult pe cheltuieli" astfel încât impozitul pe profit de 16% să se aplice la zero sau, oricum, la o valoare apropiată de zero.

"Această măsură este total contraproductivă. Este păcat că autorităţile nu înţeleg că în condiţii de criză trebuie păstrată flexibilitatea fiscală", a declarat şi Ovidiu Nicolescu, pre­şe­dintele Consiliului Naţional al Între­prin­derilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).
El a precizat că una din urmările acestei măsuri va fi că multe firme se vor închide, alăturându-se gru­pului celor 195.700 care şi-au încetat activitatea în 2009. "Însă în primul rând vor fi afectate cele circa 15.000-20.000 de microfirme care, după informaţiile noastre, au investiţii în derulare şi-şi făcuseră planul de afaceri bazându-se pe impozi­tul de 3%", a precizat Nicolescu. Aceste firme vor avea astfel probleme suplimentare de finanţare.


FORFETAR PENTRU SERVICII

Restaurantele, hotelurile, tur-operatorii, barurile, centrele de fitness, dar şi pompele funebre se numără printre activităţile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivit unei liste aflate în discuţia Ministerului de Finanţe.  Potrivit listei, serviciile propuse pentru impozitul forfetar sunt parcurile pentru rulote, campinguri şi tabere, alte servicii de cazare, activităţile de catering, agen­ţi­i­le turistice, bâlciurile şi parcurile de distracţii,  firmele de reparare a calculatoa­relor, centrele de reparare a în­căl­ţă­min­tei şi a articolelor din piele, a mobilei, a ceasurilor şi a bijuteriilor. Firmele care oferă servicii de reparare a articolelor de uz personal şi gospodăresc, cu­ră­ţa­re a articolelor textile, coafură şi alte ac­tivităţi de înfrumuseţare precum şi firmele de pompe funebre completează propunerea.

×
Subiecte în articol: economic