x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2008 : Curent mai scump cu 6%

2008 : Curent mai scump cu 6%

27 Noi 2007   •   00:00
2008 : Curent mai scump cu 6%
Sursa foto: Angelo Brezoianu/

Tarifele la energia electrică vor creşte cu 5%-6% la inceputul anului 2008, din cauza reducerii cotelor de bioxid de carbon alocate Romăniei.

Tarifele la energia electrică vor creşte cu 5%-6% la inceputul anului 2008, din cauza reducerii cotelor de bioxid de carbon alocate Romăniei.

Tarifele la energia electrică vor creşte cu 5% sau 6% de anul viitor, ca urmare a reducerii de către Comisia Europeană a cotelor de bioxid de carbon pe care ţara noastră are voie să le producă in perioada 2008-2012. Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, scăderea cotelor va duce la costuri de producţie cu 16% mai mari pentru centralele termoelectrice, ceea ce se va reflecta in scumpirea energiei cu 5%-6% la populaţie.

EFECTE. Măsura Comisiei Europene a privat ţara noastră şi de mari sume de bani care puteau fi obţinute in urma vănzării certificatelor suplimentare. "Romănia a pierdut o sumă de 2,1 miliarde de euro prin reducerea cotelor de bioxid de carbon, bani care ar fi putut fi investiţi tot in centrale nepoluante", a precizat Iancu.

O altă problemă o constituie intenţia CE ca pănă in 2020 energia regenerabilă să constituie 20% din consumul total brut, incluzănd aici şi producţia de energie electrică şi transporturile. Alexandru Săndulescu, director de politici energetice in cadrul MEF, a anunţat că la ora actuală energiile regenerabile sunt doar 8,5% din consumul brut al Romăniei. El a completat că impărţirea cotei de 20% la fiecare stat trebuie să fie echitabilă. Variantele Comisiei Europene de impărţire sunt: in funcţie de potenţial, in funcţie de PIB-ul fiecărui stat sau să se dea aceeaşi cotă, de 20%, tuturor. Cea mai convenabilă pentru Romănia este impărţirea in funcţie de PIB, in caz contrar, necesarul de investiţii ce trebuie efectuate va fi mult mai mare.

daniel.ionascu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic