x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 25.000 de familii lasate pe drumuri - Unde-s banii pentru case?

25.000 de familii lasate pe drumuri - Unde-s banii pentru case?

de Daniela Ivan    |    Iohanna Onaca Purdea    |    02 Feb 2007   •   00:00
25.000 de familii lasate pe drumuri - Unde-s banii pentru case?

25.000 de familii urmeaza sa fie evacuate din casele retrocedate. Desi Guvernul a avut la dispozitie in ultimii sase ani aproape 100 de milioane de euro din privatizare pentru a construi locuinte sociale, fondurile nu au fost niciodata folosite.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului vrea sa construiasca locuinte pentru persoanele evacuate din casele nationalizate din fonduri obtinute in urma privatizarilor, a declarat ieri ministrul delegat pentru Lucrari Publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely. El spera ca banii vor veni din cuantumul de 2% pe care statul i-a obtinut din privatizari, in baza unei legi despre care recunoaste ca a aflat de abia acum. "Am aflat ca exista o lege aprobata in 2001 potrivit careia in fiecare an, prin grija Ministerului de Finante, aproximativ 2% din fondurile obtinute din privatizare urmeaza sa fie utilizate pentru construirea de locuinte sociale destinate familiilor evacuate din fostele locuinte nationalizate", a spus Borbely, citat de Rompres. In schimb, Sebastin Vladescu, ministrul de Finante, spune ca nu va face deocamdata nici o rectificare bugetara pentru a prinde acesti bani in buget, insa sustine ca exista posibilitatea sa acorde fonduri pentru construirea de obiective de interes. "Putem lua in calcul sa acordam acesti bani daca propunerea exista, daca proiectul este detaliat si functional", a spus Vladescu.

TARAGANARE. Desi legea este in vigoare de aproape sase ani, pana acum nu s-a facut nimic, deoarece Finantele nu au prevazut niciodata in buget aceasta suma pentru locuinte sociale. "Cu toate ca prevederea exista din 2001, pana acum acesti bani nu s-au alocat. Banii respectivi s-au folosit pentru altceva, nu in acest scop", a spus Laszlo Borbely, care a trimis o adresa oficiala Finantelor in acest sens. Potrivit datelor primite la MTCT, circa 25.000 de familii risca sa fie evacuate din fostele case nationalizate.

REPLICA. Vladescu spune ca an de an ministerul a alocat sume consistente pentru dezvoltarea locuintelor sociale, desi cererea este departe de a fi acoperita. Ministrul precizeaza ca Legea bugetului odata aprobata cuprinde toate reglementarile in vigoare. "Ulterior legii, Guvernul a dat o Ordonanta de Urgenta prin care stipula foarte clar ca toate cheltuielile din banii obtinuti din privatizari se repartizeaza numai pe baza unei hotarari de Guvern. Ordonanta de Urgenta nu mai facea nici o referire la ce se intampla cu prevederea referitoare la 2%", spune Sebastian Vladescu.

UNDE SUNT BANII? Partidul Conservator (PC) a cerut Parlamentului infiintarea unei comisii care sa analizeze daca s-a constituit fondul pentru constructia de locuinte sociale si ce s-a facut cu banii in acest caz. "Unde sunt banii oamenilor? S-a prevazut prin Legea 10/2001 ca 2% din privatizari sa se constituie intr-un fond care sa repare greseala statului care lasa pe drumuri locatarii din casele nationalizate. Cu alte cuvinte, vrem ca Tariceanu si Vladescu sa ne spuna din ce cauza nu este in bugetul pe anul 2007 suma de 2% din privatizari pentru construirea de locuinte" , a afirmat licerul PC, Dan Voiculescu. Potrivit estimarilor PC, Guvernul a dat cu piciorul la 8 milioane de dolari, 60 de milioane de euro si 80 de milioane de lei noi. Sumele reprezinta 2% din privatizarile efectuate din 2001 si pana in decembrie 2006.

DESCOPERIREA
"Am aflat ca exista o lege din 2001 potrivit careia, in fiecare an, prin grija Finantelor, 2% din fondurile obtinute din privatizare urmeaza sa fie utilizate pentru construirea de locuinte pentru familiile evacuate din fostele locuinte nationalizate"
Laszlo Borbely
ministrul pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului
MOTIVATIA
"Ulterior legii, Guvernul a dat o Ordonanta prin care stipula foarte clar ca toate cheltuielile din banii obtinuti din privatizari se repartizeaza numai pe baza de HG. Ordonanta de Urgenta nu mai facea nici o referire la ce se intampla cu prevederea referitoare la 2%"
Sebastian Vladescu
ministrul Finantelor

PROTECTIA CHIRIASILOR
Partidul Conservator a inaintat Parlamentului o propunere legislativa pentru completarea OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte, aprobata prin Legea 241/2001. Propunerea conservatorilor vine in sprijinul chiriasilor din imobilele revendicate si mai ales a pensionarilor care locuiesc cu chirie in aceste imobile. Conform proiectului de lege, durata contractelor de inchiriere pentru chiriasii imobilelor redobandite de fostii proprietari sau de mostenitorii acestora se prelungeste pentru o perioada de maximum trei ani. "In cazul in care chiriasul este pensionar si proprietarul foloseste imobilul pentru satisfacerea nevoilor sale de locuit, consiliul local este obligat sa puna, cu prioritate, la dispozitia chiriasului o locuinta corespunzatoare", se arata in propunerea legislativa. In acest caz, durata contractului de inchiriere va fi prelungita pana cand consiliul local va solutiona problema.
×
Subiecte în articol: economic locuinţe banii